De wedloop om de technologische koppositie zetten de Verenigde Staten en China voort in de ruimte, schrijft Jonathan Holslag. Europa heeft het nakijken.
Een uur voor de invasie in Oekraïne crashte het systeem van het Amerikaanse Viasat. Dat bedrijf verkocht internetverbindingen die rechtstreeks via satellieten lopen en dus niet via de typische grijze pylonen in ons landschap. Duitsland verloor daardoor plotsklaps contact met duizenden windturbines en in heel Europa leidde de crash tot incidenten.
Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef verschillende boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.
Sinds enige tijd weten we dat de Russische inlichtingendienst GRU achter het euvel zit. Viasat leverde immers ook diensten aan het Oekraïense leger. Het geeft opnieuw aan hoe belangrijk satellieten zijn geworden en dat het van groot belang is om je voor te bereiden op momenten waarop ze niet meer beschikbaar zijn.
Duizenden satellieten die dicht bij de aarde cirkelen
Oekraïne vond snel een alternatief: Starlink van de Amerikaanse miljardair Elon Musk. Starlink werd opgericht in 2019 en bestaat uit duizenden satellieten die dicht bij de aarde cirkelen. Die zogenoemde low earth orbit (LEO) maakt dat ze vaker boven een plek op aarde kunnen passeren en dat zij doorgaans minder energie nodig hebben doordat de stralen de aarde sneller bereiken.
Als die satellieten zoals Starlink massaal worden geproduceerd, kunnen zij goedkoop informatie doorseinen. Krijgsmachten kijken al lange tijd naar zulke LEO-satellieten als alternatief voor uitgeschakelde traditionele satellieten die zich verder van de aarde af bevinden.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen