China is nu nog het volkrijkste land ter wereld, maar dat zal niet lang meer duren. Terwijl vrouwen in de rest van de wereld steeds minder kinderen krijgen, blijven in veel Afrikaanse landen de gezinnen groot. Aangezien grote bevolking economische macht en grote legers oplevert, zou de vaak aangekondigde ‘Eeuw van China’ weleens de ‘Eeuw van Afrika’ kunnen worden, schrijft Robbert de Witt.
Zo langzamerhand groeit de paniek in Nederland over de schijnbaar niet te stoppen bevolkingsgroei. Elk jaar ongeveer komen er zo’n honderdduizend inwoners bij. Waar laat je die, met de woningnood, het gebrek aan bouwgrond, een stikstofprobleem én een tekort aan bouwvakkers?
Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.
Het lijkt een binnenlands probleem, maar dat is het niet. Die bevolkingsaanwas is immers voornamelijk het gevolg van immigratie. Zonder mensen van buiten zou de Nederlandse bevolking al lang krimpen. Zoals dat elders in Europa al gebeurt. Sterker, in de gehele Europese Unie nam het aantal inwoners het afgelopen jaar af, van 447 miljoen eind 2020 naar 446,8 afgelopen december.
Normaal gesproken is er een lichte groei, maar ja, door de coronapandemie waren grenzen grotendeels gesloten en bleven migranten van buiten de EU weg. Wie denkt dat immigratie een soort natuurverschijnsel is waaraan je helemaal niets kunt doen, heeft de afgelopen twee jaar dus niet opgelet.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen