Na de aanslagen van 9/11 besloot George W. Bush de terroristen van Al-Qa’ida ‘uit hun hol te roken’. Het militaire ingrijpen in het Midden-Oosten dat de toenmalige Amerikaanse president in gang zette, is fel bekritiseerd, maar leidde uiteindelijk wel tot een forse afname in het aantal islamitische terreuraanslagen in het Westen, schrijft Robbert de Witt.
Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.
Over zijn (gebrek aan) verbaal talent werd altijd lacherig gedaan. En nog altijd duiken fragmentjes op van een zich versprekende George W. Bush. Dat hij met een zuidelijk Amerikaans accent spreekt, helpt ook niet. In de ogen van hoogopgeleide Amerikanen wordt het platteland van Texas, waar Bush zijn ranch heeft, louter bevolkt door rednecks – boerenkinkels. Bush was ook nog eens een Republikeinse president (2001-2009). Dat deze man het soms ook bij het juiste eind had, ging er dus bij velen niet in.
De Amerikanen beloofden Al-Qa’ida ‘uit hun hol te roken’
Na de aanslagen van 11 september 2001 (9/11) beloofde Bush de Amerikanen de terroristen van Al-Qa’ida ‘uit hun hol te roken’. Hun schuilplaatsen bevonden zich in Afghanistan, waar de volgelingen van Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden ongestoord konden trainen, dankzij hun gastheren, de Taliban.
‘De beste manier om Amerika te vrijwaren van terrorisme, is de terroristen te bevechten op de plek waar ze zich verschuilen en hun plannen smeden,’ zei Bush in november 2002. Dat werd in de jaren erna door zijn vele critici smalend de puppy dog theory genoemd: die wat simpele Bush zou denken dat terroristen als kleine hondjes achter de Amerikaanse soldaten zouden aanlopen. Dus als de Amerikanen naar Afghanistan zouden gaan, dan zouden de terroristen daar ook blijven.
Robbert de Witt schreef eerder over de oud-president: Wat Joe Biden gemeen heeft met George W. Bush
Tijdens zijn afscheidsspeech op 15 januari 2009 erkende Bush dat zijn besluiten sinds 9/11 tot hevige discussies hadden geleid en dat dat ook goed was. ‘Maar er kan weinig discussie zijn over de resultaten. Al zeven jaar is er geen aanslag meer geweest in Amerika.’ Bush zei daar overigens niet bij dat er in die zeven jaar wel aanslagen door Al-Qa’ida-sympathisanten waren gepleegd in Europa – denk aan de meervoudige bomaanslagen in Londen en Madrid.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen