Uiteraard moeten we de klimaatopwarming nog steeds afremmen, schrijft Jonathan Holslag. Maar Zuid-Europese landen als Italië leren ons ook hoe we van de nood een deugd kunnen maken.
De aardrijkskunde van Europa verandert. We hoeven in de zomer niet meer naar het Zuiden; het Zuiden komt naar ons toe. Terwijl reizigers in Zuid-Europa hun hotel niet uitkomen vanwege de hitte, is het in onze streken genieten van zonnige avonden en relatief milde nachten. Wellicht wordt het in de toekomst gangbaar dat we onze zomervakanties meer in de eigen omgeving doorbrengen, om dan soms in de paas- of herfstvakantie de nachttrein te nemen naar Bologna of Rome of Napels. Maar dan is het wel nuttig om te bestuderen hoe Italiaanse steden de warmte trotseren.
Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.
Bomen zijn het eerste schild: grote bomen, die kans krijgen om hun wasdom te bereiken. De schrijver Italo Calvino schreef ooit dat een aap zich door Rome zou kunnen verplaatsen zonder de grond te raken. De lommer van de platanen in Rome is heerlijk. Ze doen de temperatuur dalen met 40 procent, het lawaai met 30 procent en zelfs de luchtvervuiling met 20 procent. Of beschouw de parasoldennen, waarvan de kruin vanaf het najaar de uitvalsbasis is voor de spreeuwen en hun gracieuze luchtballet.
De weldaad van bomen voor de stad werd reeds bezongen door de dichter Vergilius. Platanen werden wellicht in de eerste eeuw voor onze tijdrekening ingevoerd door Pompeius en toen al aangeplant in de stad, nabij scholen bijvoorbeeld. Dat leerden de Romeinen dan weer van de Atheners, waar de Oosterse plataan bij elke belangrijke publieke plaats een plek kreeg. Socrates converseerde al wandelend onder de bomen en ook Plato gaf les in het park. De Europese beschaving is voorwaar ondenkbaar zonder schaduwbomen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen