Premium Lock Ook na de Sovjet-Unie leven veel Russen niet in waarheid, maar in leugens

Vladimir Poetin kijkt in de kist met het lichaam van Michail Gorbatsjov. Foto: Russian pool via AP

Met Gorbatsjov overleed deze week de laatste leider van de Sovjet-Unie. Een misdadig imperium, gebouwd op geweld, onderdrukking en bovenal leugens. Gorbatsjovs opvolger Jeltsin maakte een einde aan de Sovjet-Unie, maar omdat aan de leugens geen einde kwam, kon Vladimir Poetin een despotisch regime laten verrijzen op de vruchtbare Russische grond, schrijft Afshin Ellian.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Michael Gorbatsjov is in de geschiedenis heengegaan. Hij bevrijdde de Oost-Europese landen die in de ijzeren greep van Moskou waren. Jozef Stalin deelde Europa in tweeën. Destijds, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, waren Groot-Brittannië en Amerika niet in staat om Stalins wil te breken. Dit leidde tot een grote tragedie in Oost-Europa.

Tegelijkertijd veroorzaakte deze deling een lange onzekere periode in West-Europa. De dreiging van nucleaire wapens gericht op de westerse steden was niet een fictieve, maar een reële dreiging. Gorbatsjov wordt echter meer gerespecteerd in Europa en Amerika dan in zijn eigen land.

Opheffen Sovjet-Unie was nooit de intentie van Gorbatsjov

De opheffing van de Sovjet-Unie is nooit en te nimmer Gorbatsjovs intentie geweest. Het socialisme met ‘een menselijk gezicht’ was Gorbatsjovs ideaal, een vreemd ideaal. Sommigen interpreteerden dit als een sociaal-democratische wending. Dan zou de Sovjet-Unie in een soort Zweden of Denemarken veranderen.

Op 16 september 2022 verschijnt deze 180 pagina’s tellende speciale editie in de webshop van EW:

Bestel Ter Herinnering Michail Gorbatsjov (1931-2022) hier

Een verschrikkelijke misvatting! De Scandinavische verzorgingsstaat is niet gebaseerd op een revolutie. Anders gezegd heeft de sociaal-democratie daar geen bloedbad aangericht om een sociale verzorgingsstaat op te richten. Die kwam op een democratische wijze tot stand. De tegenstanders verdwenen niet in gevangenissen. Evenmin werd en wordt de persvrijheid in Scandinavische landen ondermijnd.

Sovjet-Unie was gefundeerd op bloedbaden

De Sovjet-Unie was juist gefundeerd op bloedbaden: de burgeroorlog na de bolsjewistische staatsgreep (Oktoberrevolutie) en de Grote Terreur van Stalin. Elke keer wanneer Gorbatsjov de oprichting van de Sovjet-Unie vierde, eerde hij de misdadigers. In de geschiedenis van de Sovjet-Unie werd nooit iemand strafrechtelijk ter verantwoording geroepen wegens misdaden tegen de menselijkheid. Ondanks het feit dat de Sovjet-Unie zichzelf als een historische schepping beschouwde, was de georganiseerde vergetelheid (de historische feiten) de kerntaak van de Sovjetstaat. Terecht kwalificeerde de Franse filosoof Claude Lefort de Sovjet-Unie als ‘een maatschappij zonder geschiedenis’.

Er was een andere optie mogelijk voor de Sovjet-Unie: het China-model. Dan zou Gorbatsjov met zijn partij nog steeds aan de macht geweest zijn: staatskapitalisme zonder persvrijheid, zonder mensenrechten en democratie. De democratische openheid was de grootste vijand van de Sovjet-Unie. Er was nog een vijand: de Sovjetrepublieken. Deze republieken waren nooit vrijwillig tot de Sovjet-Unie toegetreden. Tadzjikistan of Azerbeidzjan behoorden tot de jaren dertig van de negentiende eeuw, dus ongeveer 190 jaar geleden, tot Perzië. Zij en andere Perzische gebieden werden door Tsaren veroverd. De Sovjet-Unie heeft moeiteloos al die Tsaristische veroveringen ingelijfd. De Sovjetstaat kon deze gebieden behouden dankzij terreur, excessief geweld.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw