Er is vaak kritiek op het onvermogen van westerse landen om snel op crisis te reageren. Maar keer op keer blijken democratieën volkswoede beter te kunnen kanaliseren dan landen die het enkel moeten hebben van intimidatie en geweld, schrijft Robbert de Witt. Dat bewezen dictaturen als Rusland, Iran en China het afgelopen jaar opnieuw.
Alles wat in Amerika gebeurt, wordt in Nederland gretiger gevolgd dan wat er in de buurlanden gebeurt. Raar, maar het bleek onlangs opnieuw. In Duitsland was een razzia – ja, zo heet een massale politie-inval daar echt nog steeds – waarbij een samenzwering van ongekende omvang werd opgerold. Zogenoemde Reichsbürger – kort gezegd Duitsers die de Bondsrepubliek niet erkennen – bleken al sinds november 2021 bezig met het plannen van een staatsgreep. Zij zouden het ook niet eens zijn met het Duitse corona- en immigratiebeleid, met de steun voor Oekraïne en het EU-lidmaatschap. Agenten, ambtenaren en militairen zaten in het complot. De coup zou beginnen met een gewapende inval in de Bondsdag.
De aandacht ervoor zakte al snel weg in Nederland. Tegelijk wordt elk nieuwtje over de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2023 alweer twee jaar geleden, nog altijd breed uitgemeten. Niets minder dan een poging tot een staatsgreep van de verfoeide oud-president Donald Trump, zo is de beschuldiging.
Lees het interview uit 2018 met de Duitse prins Heinrich XIII: Vermeende Duitse coupleider prins Heinrich XIII vroeg Oranjes om eerherstel
Maar Trump regeerde als president vooral impulsief en ad hoc. Ook uit alle reconstructies van die chaotische winterdag in Washington, blijkt niet dat Trump uitgewerkte plannen klaar had om met geweld de macht te heroveren. (Tip voor de kerstvakantie: kijk de documentaire Four Hours At The Capitol, bij HBO Max.) Die maakt de tot in detail uitgedachte Duitse poging tot omverwerping van de bestaande orde veel ernstiger.
Alleen in naam een volksvertegenwoordiging
Revolutionaire oprispingen waren er het afgelopen jaar ook in onvrije, niet-westerse landen. Rusland, Iran en China hebben alleen in naam een volksvertegenwoordiging. Onvrede kan zich dan maar op één manier uiten: door de straat op te gaan.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen