Je zou denken dat in een land waar de autoriteiten álles kunnen afdwingen, ouderen wel kunnen worden verplicht een coronaprik te laten zetten, schrijft Robbert de Witt. Toch deed Xi Jinping dat niet. Wilde hij zich eerst verzekeren van de absolute macht?
Er hangen nog twee mysteries rond China en het coronavirus. Het eerste is hoe dat virus precies kon ontstaan, diep in China in de stad Wuhan. Een nog altijd urgente vraag. Want als je niet weet hoe het virus is ontstaan – waaraan wereldwijd zeker 6,5 miljoen mensen zijn overleden – hoe kun je dan zo’n humanitaire ramp een volgende keer voorkomen? Probleem is dat China diepgaand onafhankelijk onderzoek tegenhoudt, en daar lijkt de rest van de wereld zich bij te hebben neergelegd.
Het tweede mysterie is vooral voor de 1,4 miljard Chinezen een probleem. Waarom gebruikt de Chinese Communistische Partij haar almacht niet om de bevolking goed te beschermen tegen dit virus?
Xi pocht dat geen ander land zo succesvol was
Lees ook hoe elke uitbraak met de Chinese sloophamer werd platgeslagen: Na draconische lockdown in Sjanghai vreest Peking ook voor opsluiting
Zou je het Xi Jinping vragen, dan zou hij vast zeggen dat zijn land er als geen ander in is geslaagd dat wél te doen. Want dankzij zijn zero-COVID-beleid waren er in China de afgelopen drie jaar amper sterfgevallen door COVID. Iets meer dan 5.000 op 1,4 miljard inwoners. Vergelijk dat met de 1,1 miljoen sterfgevallen in Amerika, met een bevolkingsomvang die vier keer kleiner is – en met een veel betere gezondheidszorg bovendien.
Inderdaad genoeg reden voor Xi, zou je zeggen, om te pochen dat geen ander land zo succesvol is geweest in het bestrijden van de pandemie. Elke uitbraak, hoe klein ook, werd en wordt in China met een sloophamer platgeslagen: huizenblokken worden hermetisch afgesloten, burgers moeten eindeloos testen, miljoenensteden als Peking gaan op slot, wekenlang.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen