Grenshekken aan de buitengrenzen van de Europese Unie dragen wel degelijk bij aan het weren van illegale immigranten, schrijft René van Rijckevorsel.
De buitengrenzen van de Europese Unie dichten met een hek? Ach, zo’n hek houdt illegale immigranten niet tegen, beweren tegenstanders.
Klopt. Een hek is nooit waterdicht. Dus het zal illegale grensoverschrijdingen nooit geheel onmogelijk maken. Maar daarmee is niet gezegd dat een hek een slecht idee is. Daar waar al hekken zijn opgeworpen, daalden de aantallen illegale grensoverschrijdingen significant.
Niet alleen ‘Turkijedeal’ maakte eind aan stroom migranten in 2015
Vaak hoor je dat de ‘Turkijedeal’ een eind maakte aan de stroom migranten uit het zuiden en oosten die vooral in 2015 de EU binnentrok. Het was de zomer van Angela Merkels ‘Wir schaffen das’.
Lees dit omslagverhaal terug: 111 vragen over asiel
Niet alle Schengen-lidstaten waren het eens met het warme welkom van de Duitse bondskanselier. Slovenië en Hongarije trokken in september 2015 een hek op aan hun grenzen met Kroatië – toen geen lid van de Schengenzone – en niet-EU-lidstaat Servië, en de influx nam af.
Veel irreguliere migranten zagen dat de EU buiten bereik kwam en bleven hangen in Turkije. Daar kregen ze vanaf maart 2016 opvang nadat president Recep Tayyip Erdoğan akkoord ging met de deal: 6 miljard euro om ze daar te houden.
Hek langs de grens met Wit-Rusland werkte goed in 2021
In 2021 wilde Wit-Rusland het Westen destabiliseren door grote aantallen Irakezen en andere Aziaten een entreekaartje voor de EU te beloven. Zij werden opgehaald in hun thuislanden en naar Minsk gevlogen. Vandaar gingen ze per bus naar de EU-grens, die ze overstaken.
René van Rijckevorsel schreef in 2021 al over paniek in Brussel: steeds vaker migranten als politiek wapen
Warschau, Riga en Vilnius besloten snel tot de bouw van een hek langs de grens. En opeens daalde het aantal illegale grensoverschrijdingen fors. Ja, dat Merkel de Russische president Vladimir Poetin belde, hielp ook.
Volgens verordening mag EU financiële ondersteuning bieden
Grenshekken zijn niet verboden. Volgens verordening 2021/1148 mag de EU financiële ondersteuning bieden aan ‘infrastructuur, gebouwen, systemen en diensten’ die nodig zijn voor grenscontroles en -bewaking.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen