Eenzijdig inzetten op energie van windparken op zee maakt Nederland kwetsbaar, schrijft Robbert de Witt. Want steeds duidelijker wordt dat de Russen plannen hebben om onderzeese infrastructuur te saboteren als er een rechtstreeks conflict komt met het Westen.
Niemand hoeft zich nog illusies te maken over de intenties van het Kremlin. Vladimir Poetin en de houwdegens die hij om zich heen heeft verzameld, zien het Westen als de grote vijand. De wrede oorlog die de Russen voeren in buurland Oekraïne, is niet alleen gericht tegen ‘het nazistische regime’ in Kyiv. Nee, het gaat om een veel bredere strijd van Rusland tegen de Verenigde Staten en hun Europese ‘vazallen’, zo maakt Poetin elke keer opnieuw duidelijk.
Dit is niet zomaar een wat sombere interpretatie van de steeds agressievere toespraken die de Russische dictator houdt. Poetins bedoelingen blijken ook uit de heimelijke Russische activiteiten die aan het licht komen.
Het luchtverkeer is niet in gevaar – nog niet
Zo waarschuwde Eurocontrol, dat de luchtverkeersleiding in heel Europa coördineert, dat pro-Russische hackers sinds 19 april ‘digitale aanvallen’ uitvoeren. De pogingen om de website van Eurocontrol onbereikbaar te maken, brengen het luchtverkeer nog niet in gevaar, aldus een woordvoerder. Maar gevreesd wordt dat Moskou dat uiteindelijk zo wel zal kunnen doen.
Tegelijk onthulden Finse, Zweedse, Deense en Noorse journalisten een grootschalige geheime Russische operatie in de Oostzee en de Noordzee. Rusland bezit een vloot vissersboten en onderzoeksschepen die nauwkeurig in kaart brengen waar op de zeebodem belangrijke kabels te vinden zijn. Het gaat om internetkabels en stroomkabels, die elektriciteit van het groeiende aantal windparken op zee naar land vervoeren.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De gevolgen van sabotage zijn deels nog niet te overzien
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen