Oekraïne is op weg om het best bewapende land in Europa te worden. Zo’n land, vindt Henry Kissinger, moet niet ongeremd z’n eigen nationalistische gang kunnen gaan en kan dus maar beter NAVO-lid worden. Een interessante argumentatie, vindt Roelof Bouwman.
De honderdste verjaardag van Henry Kissinger – op 27 mei – is niet onopgemerkt gebleven. Wereldwijd was er aandacht voor de invloedrijke Amerikaanse politicoloog en diplomaat, die onder de presidenten Richard Nixon en Gerard Ford (1969-1977) Nationaal Veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken was en die in 1973 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Overal konden we lezen dat hij nog altijd 15 uur per dag werkt en dat hij bezig is met twee nieuwe boeken, één over kunstmatige intelligentie en één over strategische bondgenootschappen.
Kissinger staat in de internationale politieke arena bekend als een uitgesproken aanhanger van de realistische school, waarin voor ideologische overwegingen geen plaats is. Zijn detente-politiek leidde, zoals bekend, tot een sensationele diplomatieke opening naar China (1971) en een nucleair ontwapeningsverdrag – het allereerste – met de Sovjet-Unie (1972).
Kissinger heeft een boodschap voor de wereld van ná de val van de Muur
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen