Getekend door twee wereldoorlogen en gezegend met de Amerikaanse bescherming, was Duitsland decennia gericht op onbezorgd geld verdienen in de rest van de wereld, met soms nog een woordje over ‘de mensenrechtensituatie’. Eindelijk is nu doorgedrongen dat het in het onvrije China een uitdager met mondiale ambities heeft ontmoet, schrijft Robbert de Witt.
Het lijkt een eeuwigheid, maar het gebeurde toch echt slechts veertien jaar geleden. De linkse Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder draaft in 2009 op in hartje China om de Duitse banden met de Volksrepubliek te benadrukken. Hij omhelst er een reuzenpanda, en zegt dan grijnzend: ‘Iedereen houdt van panda’s.’ De Chinese toehoorders zijn tevreden over de warme woorden van de Europese staatsman, die ‘oude vriend van China’ wordt genoemd, een titel die niet lichtzinnig wordt gegeven aan buitenlanders.
Ondanks voorzichtig tegenstribbelen van Schröders partijgenoot en huidig bondskanselier Olaf Scholz, is de Duitse benadering van China inmiddels volledig omgeslagen. Half juli onthulde de Duitse regering eindelijk, na anderhalf jaar steggelen in de coalitie, hoe het land voortaan zal omgaan met de Aziatische grootmacht.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen