Zelensky belooft steeds ook de Krim te gaan bevrijden. Maar in Poetins streven de Sovjet-glorie te herstellen, is de Krim een prestigeproject, schrijft Robbert de Witt. Want voor miljoenen Russen heeft het schiereiland een magische klank.
Het moeten prachtige zomers zijn geweest voor de Sovjet-elite. Tijdens de Koude Oorlog konden Russen niet naar vakantieoorden in het Westen. Wel naar de Oostzeekust of naar Odessa. Maar het hogere kader – echt gelijk was de communistische maatschappij natuurlijk helemaal niet – ging het liefst naar de Krim. Pas na de ineenstorting van de Sovjet-Unie volgde de massa.
Miljoenen Russen vierden ooit vakantie op dit bijna mediterrane schiereiland en zochten verkoeling aan de kiezelstranden van de Zwarte Zee. Russische schrijvers beschreven Sebastopol, Simferopol en Jalta in toneelstukken en romans die ook in het Westen klassiekers zijn. Anton Tsjechov schreef in Jalta zijn beroemde stuk De dame met het hondje, Konstantin Paustovski was lyrisch over de grillige kusten en weelderige natuur.
De plek waar de afkeer van het Westen is geboren
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen