Niger lijkt ver, maar is dat niet. Als het democratisch gekozen staatshoofd niet terug aan de macht komt, dreigt de hele Sahel één grote Russische invloedsfeer te worden. En dat zou beroerd nieuws zijn voor Europa, vindt René van Rijckevorsel.
Weinigen in Nederland zullen het Afrikaanse Niger kunnen aanwijzen op de kaart of de naam van de hoofdstad kunnen noemen. Sahelland Niger is ‘verweggistan’. En als er in zo’n land een coup d’État plaatsgrijpt, volgt schouderophalen.
Ten onrechte. Vrijdag 28 juli riep generaal Abdourahamane Tchiani zich na een wat klunzige staatsgreep twee dagen eerder uit tot het nieuwe staatshoofd van Niger. De in 2021 met 56 procent van de stemmen gekozen president Mohamed Bazoum werd gevangengezet.
Bazoum zette in op bestrijding van jihadisme en op terugbrengen van de bevolkingsgroei. Met zeven kinderen per vrouw heeft het straatarme Niger (ruim 25 miljoen inwoners) de hoogste vruchtbaarheidsgraad ter wereld.
Europese Unie heeft de financiële hulp aan Niger stopgezet
Bazoum had goede contacten met westerse leiders, zoals de Franse president Emmanuel Macron. De Fransen hebben in Niger – anders dan in de rest van de Sahel waar ze zijn ingeruild voor Wagnertroepen – nog 1.500 militairen gelegerd. Hij werkte, in ruil voor een zak geld, mee aan het ontmoedigen van migratie naar Europa.
De vrees is dat de Sahel één Russische invloedssfeer wordt én dat de migratiegolf aanzwelt. Ook zou de levering van uranium aan vooral Frankrijk in het geding kunnen komen.
De Europese Unie heeft de financiële hulp aan Niger stopgezet. Maar de Franse militairen hielden zich gek genoeg koest terwijl een democratisch gekozen president was afgezet. Waarom? De EU en de Fransen moeten geen legitiem middel onbenut laten om de staatsgreep ongedaan te maken en Bazoum terug te brengen aan de macht in Niamey.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."