Vivek Ramaswamy is kopie van Trump en zijn grote uitdager

Republikein Vivek Ramaswamy. Foto: ANP

Oud-ondernemer Vivek Ramaswamy maakt razendsnel naam in de Republikeinse Partij. Tijdens het eerste tv-debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten kopieerde hij behendig Trumps campagnestijl, schrijft Victor Pak.

Grote afwezige bij het Republikeinse debat was topfavoriet Donald Trump. De oud-president kan leunen op een grote voorsprong in de peilingen en vindt dat hij de debatten niet nodig heeft. Die schenken alleen maar extra aandacht aan zijn concurrenten. De kiezer was wel te porren voor het debat, dat twaalf miljoen kijkers trok.

Zij zagen dat het niet de bekende namen waren die de aandacht trokken. Niet voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley, oud-vicepresident Mike Pence of gouverneur Ron DeSantis (Florida) stond in de schijnwerpers, maar de 38-jarige Vivek Ramaswamy.

Ramaswamy smijt met geld en hanteert Trump-tactieken

Ramaswamy verwierf enige bekendheid met een kritisch boek over woke-gedachtegoed in het bedrijfsleven. Met zijn eigen biotech-onderneming vergaarde hij een fortuin. Zijn kandidatuur werd eerst nauwelijks serieus genomen, maar door met geld te smijten maakte de jongste kandidaat een opmars in de peilingen.

Tijdens het debat gedroeg Ramaswamy zich als een vervelende horzel voor zijn concurrenten. Hij bediende zich van de Trump-tactiek: chaos creëren, door anderen heen praten en aandacht trekken met absurde voorstellen.

Zo wil hij tienduizenden FBI-agenten ontslaan. Ook overweegt hij de Amerikaanse steun aan Israël te verminderen en Taiwan aan de grillen van China over te leveren, als de Amerikanen hun eigen computerchip-industrie hebben ontwikkeld. En de Russische president Vladimir Poetin mag gerust een deel van Oost-Oekraïne inlijven.

Ramaswamy’s stijl en opvattingen lijken op die van Trump. De oud-president wist in 2016 de verkiezingen te domineren met zijn dwarse stijl en schokkende uitspraken. Hij betichtte Mexico ervan verkrachters over de grens sturen en kreeg, net als Ramaswamy, het tijdens de debatten aan de stok met presentatoren.

De rijke dorpsgek maakt handig gebruik van het podium dat de Republikeinse partij hem biedt. In de peilingen staat Ramaswamy op een derde plaats met zo’n 10 procent, een paar procent minder dan nummer 2 DeSantis.

Ramaswamy zal Trump niet zomaar van de troon kunnen stoten

Ramaswamy’s opmars zal na het debat doorzetten. Maar hij zal stuiten op een groot obstakel: Trump. Hoe overtuigt de nieuwkomer Trump-fans om niet te stemmen op de oud-president, maar op een jonger alternatief? Dat is voor iedere kandidaat een uitdaging, en zeker voor Ramaswamy, die het meest op hem lijkt.

Kan Ramaswamy zich niet beter richten op de positie van vicepresident onder Trump? Toen een kiezer in Iowa dat aan hem vroeg, wees hij dat idee beleefd van de hand. Hij wil winnen, ook van Trump. Ramaswamy noemt zichzelf een nieuwe, betere versie van Trump: jonger, welbespraakt en met dezelfde inhoud, maar zonder de ophef. Het is afwachten hoeveel kiezers dat ook zullen vinden.