Ambtenaren waarschuwden voor ‘mogelijke schending van het oorlogsrecht’ als Nederland reserve-onderdelen voor Israëlische F-35’s zou leveren. Gelukkig kreeg de bondgenoot ze wel, schrijft Robbert de Witt, want schendingen kun je natuurlijk niet vooraf vaststellen. Bondgenoten moeten bovendien op Nederland kunnen rekenen, zoals Nederland ook in geval van nood hulp van anderen zal krijgen.
Al die nieuwsberichten suggereren alsof er een grote misstand aan het licht is gebracht: ‘Israël kreeg F-35-onderdelen ondanks risico op schending oorlogsrecht.’
Meteen na de Hamas-pogrom deed Israël een bestelling bij het Europese distributiecentrum van het Amerikaanse toestel. Dat is gevestigd in Woensdrecht en dus moet Nederland akkoord geven voor uitvoer.
Insinuatie is natuurlijk dat Israël oorlogsrecht waarschijnlijk al schendt
En, zo meldde NRC, ambtenaren bij Buitenlandse Zaken hadden gewaarschuwd dat Israël met de gevechtsvliegtuigen mogelijk het humanitair oorlogsrecht kan schenden.
Dat is de open deur van de week, want met élk wapen kan het oorlogsrecht worden geschonden. Maar de insinuatie is natuurlijk dat Israël het oorlogsrecht waarschijnlijk al schendt. En door Israël onderdelen te leveren, zou Nederland dan een beetje medeplichtig zijn.
Schendingen door Israël zijn geen uitgemaakte zaak
Maar dat Israël het oorlogsrecht schendt door de door Hamas gecontroleerde Gazastrook te bombarderen, is helemaal geen uitgemaakte zaak. Ondanks de burgerdoden, bestaat eerder de indruk dat Israël veel doet om onschuldige slachtoffers te voorkomen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen