Schorsen die Demiral: voetbal is geen politiek

Merih Demiral. Foto: ANP

Dat de Turkse voetballer Merih Demiral op het EK de omstreden ‘wolvengroet’ bracht, is ongepast. Politiek hoort niet thuis in het stadion. De Europese voetbalbond UEFA moet Demiral schorsen, vindt Gerlof Leistra.

Met zijn handgebaar bij het juichen na zijn tweede doelpunt tegen Oostenrijk heeft Merih Demiral zich flink in de vingers gesneden. De UEFA heeft een onderzoek ingesteld en kan hem schorsen voor de kwartfinale van zaterdag tegen Oranje.

Grijze Wolven zijn ultranationalistisch

De gewraakte groet geldt als steunbetuiging aan de Grijze Wolven, een ultranationalistische beweging die in Turkije via een coalitiepartij gelieerd is aan de regering-Erdogan. Zelf zei Demiral tegen de Duitse krant Bild dat de manier waarop hij zijn twee doelpunten vierde, te maken heeft met zijn Turkse identiteit. Tegenstanders spreken van bewuste geweldsverheerlijking.

De Grijze Wolven maken zich al decennia schuldig aan intimidatie en geweld tegen en politieke moorden op onder anderen Turkse Koerden. Maar anders dan in bijvoorbeeld Frankrijk is de groepering in Duitsland niet verboden, net zo min als de omstreden groet.

Eerder schorste de UEFA de Albanese spits Mirlind Daku voor twee duels, omdat hij na afloop van de groepswedstrijd tegen Kroatië met een megafoon beledigende teksten zong over Servië en Noord-Macedonië en zo het publiek opjutte.

Duitse ambassadeur op het matje

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser veroordeelde in een bericht op X de actie van Demiral: ‘De symbolen van Turkse rechtsextremisten horen niet thuis in onze stadions.’ Ze drong aan op onderzoek en eventuele sancties door de UEFA. Haar reactie heeft ertoe geleid dat de Duitse ambassadeur in Turkije al op het matje is geroepen.

De UEFA staat voor een lastig dilemma. Als Demiral wordt geschorst, zal de reactie van Turkije fel zijn. Maar als hij niet wordt geschorst, is dat een vrijbrief voor voetballers om in het stadion uiting te geven aan hun politieke sympathie. De enige schuldige aan alle commotie is intussen Demiral: hij had zich moeten beheersen en moet nu niet de vermoorde onschuld spelen.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.