Geheime Russische plannen tonen: Europa nog steeds niet voorbereid op Poetins agressie

18 augustus 2024Leestijd: 4 minuten

Het is een ernstige zaak als de aanslag op de Nord Stream-pijpleiding het werk van Oekraïne blijkt te zijn, maar dit betekent niet dat Rusland zijn handen kan wassen in onschuld. Poetin laat al decennia geen mogelijkheid onbenut om het Westen te destabiliseren, schrijft Afshin Ellian.

De oorlog in Oekraïne dendert maar door. De spectaculaire aanval van Oekraïne op Russisch grondgebied afgelopen week brengt de oorlog dichter bij de Russische bevolking. Russische steden en dorpen hadden nog amper ervaring met deze verschrikkelijke oorlog. Ondanks de honderdduizenden doden werd de oorlog vooral in Oekraïne gevoeld. De militaire blogger OSINTtechnical meldde dat de Russen een netwerk van loopgraven aanleggen in de provincie Koersk. ‘Er is alleen één probleempje, die loopgraven liggen 45 kilometer achter de grens. Als de Russen zich zo ver terugtrekken, wordt er een enorm gebied aan Oekraïne opgegeven.’ Het is nu aan Poetin om het eigen grondgebied te verdedigen en te bevrijden.

Recente berichten over de aanslag op de Nord Stream-pijpleiding in september 2022 brachten Oekraïne en vooral president Volodymyr Zelensky in verlegenheid. Een Oekraïense zakenman financierde de aanslag op Nord Stream om de Russische gastoevoer naar Europa te saboteren. Op dat moment waren sancties van de Verenigde Staten en Europese Unie van kracht op de invoer van gas en olie uit Rusland. De samenzweerders stelden hun afspraken niet op schrift. Volgens dagblad The Wall Street Journal keurde president Zelensky de actie goed. De Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) kwam achter het Oekraïense plan en lichtte de CIA in. Pas toen zou Zelensky zijn toestemming hebben ingetrokken.

Desondanks liet generaal Valerij Zaloezjny, de toenmalige opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten en inmiddels de Oekraïense ambassadeur in Groot-Brittannië, de missie uitvoeren. Het plan om Nord Stream aan te vallen, is kennelijk in een café geboren, waar de wodka flink rondging. Hoewel in dronkenschap bedacht, werd de actie nuchter uitgevoerd. Of dit allemaal waar is, moet nog blijken. We weten dus nog steeds niet wat er precies is gebeurd met de Nord Stream-pijpleiding, maar op dit moment wijst alles erop dat Oekraïne de pijpleiding heeft opgeblazen.

Als de aanslag op Nord Stream het werk was van Oekraïne, dan is dit een heel ernstig incident. Waarom? Omdat Kyiv dan niet geïnteresseerd lijkt te zijn in de wereldvrede. De Oekraïense leiders lijken zelfs bereid om de NAVO onder valse voorwendselen te prikkelen om de militaire confrontatie met Rusland aan te gaan. Daarom is het van levensbelang om deze zaak tot op de bodem uit te zoeken. De hoofdverdachte is naar Oekraïne gevlucht. Oekraïne dient alle verdachten aan Duitsland uit te leveren zodat de waarheid is vast te stellen. Al betekent dit alles niet dat Rusland zijn handen kan wassen in onschuld. Poetins Rusland is al heel lang bezig om het Westen te verzwakken door de buurlanden van Rusland te destabiliseren. Rusland was en is een extreme dreiging voor Europa.

Russische nucleaire aanval op NAVO-landen

In dezelfde week waarin de berichten over Nord Stream voor beroering zorgden, kwam een andere zaak rond Rusland naar buiten. De publicatie van de Financial Times over de Russische nucleaire doctrine is werkelijk ijzingwekkend. Uitgelekte Russische documenten onthullen de Russische plannen voor een aanval met kernraketten op het Europese grondgebied. Dit militaire plan stamt uit 2008. De Krim werd in 2014 aangevallen en ingenomen en de Russische aanval op Oekraïne begon op 22 februari 2022. In 2008 had Rusland nog officiële vertegenwoordigers bij de NAVO in Brussel. De relatie met Rusland was destijds niet slecht.

Toch werd in 2008 een volledige strategie ontwikkeld voor een nucleaire aanval op Europese steden. De onthulde documenten bevatten kaarten van potentiële doelwitten in landen als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Volgens deze doctrine moet Rusland preventieve aanvallen uitvoeren op een aantal steden om te voorkomen dat de NAVO zichzelf adequaat kan verdedigen. In deze plannen voert Rusland de massale nucleaire aanval uit vanaf schepen en onderzeeboten.

De Russische militaire top beschouwt het vroegtijdig gebruik van tactische kernwapens als hét militaire middel om de overwinning mogelijk te maken.

Volgens deze onthullingen zou dus ook de Russische marine zijn getraind om Europa aan te vallen met nucleaire raketten. De Russische schepen worden al sinds de oorlog in Oekraïne goed in de gaten gehouden. Maar alleen al het feit dat deze aanvalsplannen in 2008 werden gemaakt (en later geperfectioneerd) is buitengewoon zorgwekkend.

Russische militaire doctrine

Rusland bedreigt Europa op allerlei manieren. Naast tactische nucleaire wapens zijn ook grootschalige cyberaanvallen deel van de militaire Russische doctrine. Bij een brede cyberaanval op elektriciteitscentrales en belangrijke internetknooppunten zullen de levens van duizenden Europeanen ernstig in gevaar worden gebracht.

Ook het verspreiden van desinformatie en de manipulatie van de publieke opinie zijn de Russische inlichtingendiensten meester. Daarom zijn de onthullingen omtrent de rol van Zelensky en zijn land bij de sabotage op Nord Stream-pijpleiding een perfect geschenk aan Moskou. Daarmee kunnen ze de geloofwaardigheid van de Oekraïense regering en de westerse berichtgeving over Oekraïne ter discussie stellen.

Niet de aanslag op Nord Stream, maar de Russische nucleaire doctrine vormt een groot gevaar voor Europa. Europa is nog steeds onvoldoende voorbereid op Russische agressie.