Op sociale media gaan de meest wilde theorieën rond over het natuurgeweld in Spanje. Het water zou vrij spel hebben doordat de afgelopen jaren honderden dammen zijn afgebroken. Maar er is geen enkele aanwijzing dat het afbreken daarvan iets te maken had met de modderstromen, schrijft Bram Hahn.
Er was gewaarschuwd voor veel neerslag, maar niemand in Spanje zag aankomen wat vorige week de regio Valencia trof. Een zeldzame hoeveelheid regen leidde tot verwoestende modderstromen, die op hun weg door dichtbevolkt gebied tientallen levens eisten en miljardenschade veroorzaakten.
Oorzaak was een meteorologisch fenomeen dat zo nu en dan voorkomt in het gebied, waarbij een lagedrukgebied op één plek klem zit en onophoudelijk regen uitstort. Dit wordt versterkt door opwarming van het klimaat. Daardoor is het zeewater warmer en komt er meer vocht in de atmosfeer. Ook belangrijk is dat er in de getroffen gebieden veel meer gebouwen, auto’s en mensen zijn dan tijdens eerdere vergelijkbare rampen.
Natuurgeweld voer voor complottheorieën
Maar al die logische verklaringen zijn niet besteed aan tal van amateur-speurders op sociale media, die heel andere krachten vermoeden achter het natuurgeweld. De regen zou in opdracht van de overheid of het World Economic Forum zijn opgewekt met geo-engineering, oftewel manipulatie van het weer, om zo aan te tonen hoezeer klimaatmaatregelen nodig zijn.
Ook klinkt veelvuldig dat het water vrij spel had doordat in opdracht van de Europese Unie de afgelopen jaren honderden dammen zijn afgebroken, ter bevordering van de biodiversiteit. Maar dat betreft meestal kleine, overbodige waterkeringen. Er is geen enkele aanwijzing dat het afbreken daarvan (juist rond Valencia ook nog heel weinig) iets te maken had met de modderstromen.
Het is bovenal cynisch dat het leed van de getroffen Spanjaarden wordt misbruikt om kreupele complottheorietjes te verspreiden.