Vrouwen met mannelijke functietitels hoger ingeschat

Politievrouw, directrice of voorzitster. Het is misschien bedoeld om gelijkheid te creëren, maar het werkt averechts. Vrouwen die vrouwelijke functietitels gebruiken, worden lager beoordeeld.

Zou een vrouwelijke agent zichzelf politieman of politievrouw moeten noemen? Dat is natuurlijk aan de agent zelf, maar vrouwen die vasthouden aan de vrouwelijke vorm van hun functie, worden lager beoordeeld dan vrouwen die de mannelijke titel gebruiken.

Solliciteren

Dat blijkt uit onderzoek door Magdalena Formanowicz van de Universiteit van Sociale Wetenschappen in Warschau, Polen.

Met wetenschappers van de Universiteit van Kiel (Duitsland) en de Universiteit van Bern (Zwitserland) heeft Formanowicz onderzocht welke invloed een vrouwelijke functietitel heeft op de beoordeling van mensen op professioneel vlak.

De onderzoekers vroegen aan 96 mannelijke en vrouwelijke proefpersonen om kandidaten te beoordelen die op een prestigieuze, specialistische functie solliciteerden. Daarna moesten zij aangeven hoe waarschijnlijk het was dat ze de kandidaat zouden aannemen.

Feminisme

De uitkomst was dat mannen én vrouwen met mannelijke functietitels hoger werden beoordeeld dan vrouwen die een vrouwelijke benaming van de functie gebruikten.

‘Een vrouwelijke functietitel maakt vrouwen misschien meer zichtbaar, maar dit is niet altijd een voordeel, zo blijkt,’ zegt Formanowicz.

De onderzoekers denken dat vrouwelijke functietitels misschien gerelateerd worden aan het feminisme en dat conservatieve mannen dat onwenselijk vinden. Een andere reden kan zijn dat de mannelijke term bekend is en dat de vrouwelijke vorm vaak wat vreemd klinkt.

Het onderzoek is verschenen in European Journal of Social Psychology.