Thuiswerken wint aan populariteit. Werkte in 2005 een op de vier werknemers thuis, in 2012 liep het aandeel thuiswerkers op tot eenderde.
Gemiddeld werken werknemers per week bijna zes uur vanuit huis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.
Flexibel
Ook werktijden zijn in de afgelopen zeven jaar flexibeler geworden. De helft van de werknemers kan regelmatig zelf bepalen wanneer verlof wordt opgenomen.
Toch hebben veel werkgevers ‘Het Nieuwe Werken‘ nog niet volledig omarmd. Een minderheid (22 procent) van de werknemers zegt invloed uit te kunnen oefenen op de eigen werktijden, dus of er bijvoorbeeld van negen tot vijf of wellicht in de avonduren wordt gewerkt.
Onderwijs
In het onderwijs is het hoogste aandeel thuiswerkers te vinden. Ruim twee derde van de werknemers in deze sector werkt zeker één uur per week thuis. Over verlof en werktijden hebben zij daarentegen veel minder te zeggen: leerlingen en studenten moeten immers op vaste tijden en dagen naar school.
In de horeca, transport en opslag, maar ook in de bouw en de handel is thuiswerken gezien de aard van de werkzaamheden niet gebruikelijk.
Derde werkplek
Er zijn natuurlijk ook flexibele werknemers die het thuiswerken maar saai vinden en de gezelligheid opzoeken van bibliotheken of koffiebarretjes.
Ze willen onder de mensen zijn en niet afgeleid worden door het huishouden. Ook de trein wint aan populariteit, nu steeds meer treinen en stations gratis wifi hebben. Werken in de trein is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor consultants, verkopers, zzp’ers, managers en marketeers.