Een nieuwe baan in 2014? Vijf lichtpuntjes op de arbeidsmarkt

De economie vertoont dit jaar voor het eerst langzaam herstel, is de voorspelling. Betekent dat dat 2014 een goed jaar wordt voor een eerste of een andere baan?

Toegegeven, het heeft weinig zin om tegen ramingen van het Centraal Planbureau in te gaan, waaruit blijkt dat de werkloosheid in 2014 zal oplopen van 6,75 naar 7,5 procent. Maar omdat we het jaar graag positief willen beginnen, zet Elsevier.nl vijf redenen op een rij waarom 2014 tóch een goed jaar zou kunnen worden voor wie toe is aan een nieuwe carrièrestap.

1. Europa volgt de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten neemt de werkloosheid al twee jaar gestaag af. De crisis begon daar eerder, en is eerder voorbij dan in Europa.

In november 2011 waren nog iets minder dan 9 op de 100 Amerikanen werkloos, eind 2013 hadden nog maar 7 op de 100 Amerikanen geen werk. Als de Europese arbeidsmarkt die van de Verenigde Staten volgt, wordt het echt wel beter.

2. Er is iets meer uitzendwerk

De uitzendbranche begint aan te trekken, en die kan eerder inspelen op economische ontwikkelingen. Uitzendbureau Randstad, dat in 44 landen uitzendbanen verzorgt, zag zijn koers op de AEX in 2013 met 70 procent stijgen.

De branchevereniging voor uitzendondernemingen in Nederland, ABU, zag vanaf halverwege vorig jaar het aantal gewerkte uren steeds langzamer afnemen. In de laatste weken van het jaar steeg het aantal uitzenduren zelfs licht.

3. Babyboomers maken plaats

Er gaan weer veel babyboomers met pensioen. 103.000 mannen en 103.000 vrouwen zijn in 1949 geboren en worden dit jaar 65. Twee maanden later mogen zij lekker in de tuin gaan werken, want de pensioenleeftijd ligt in 2014 op 65 jaar en 2 maanden.

Deze babyboomers kunnen plaatsmaken voor veertigers op senior-posities. En hun vrijkomende banen bieden kansen voor starters.

4. Er is werk dichtbij over de grens

Terwijl de Nederlandse arbeidsmarkt nog aardig in het slop zit, kan de Nederlandse werkzoekenden zijn geluk beproeven in andere EU-landen. Letland en Litouwen, waar de werkloosheid in 2013 al kelderde, zijn misschien wat ver weg.

Maar naar Ierland, waar veel multinationals een vestiging hebben en waar in 2013 veel werklozen weer een baan vonden, kost een vliegticket vanaf Eindhoven of Amsterdam nog maar een paar tientjes. Ook in buurland Duitsland is nog altijd meer werk dan in Nederland.

5. Er zijn al sectoren die om nieuwe werknemers staan te springen

Wie een baan zoekt als sportmanager of als cultureel adviesmedewerker zal het ook dit jaar moeilijk krijgen. Maar er zijn beroepen die weer steeds gewilder worden onder werkgevers. Zo denkt 33 procent van de HR-professionals dat het dit jaar moeilijk wordt om vacatures in de bouw te vervullen, tegenover 7 procent vorig jaar, blijkt uit onderzoek van Berenschot.

Technici in de industrie- en adviessector en ICT’ers maken dit jaar goede kans op een nieuwe baan. Maar let wel op: het kan per specialisme nogal verschillen hoe gewild u echt bent.