Liefde op de werkvloer: zo houdt u het professioneel

Zo’n 4 procent van de Nederlandse werknemers wordt verliefd op de werkvloer. Niet echt ideaal. In sommige gevallen kan dit tot problemen leiden.

Waar moet u aan denken om ervoor te zorgen dat uw collega’s  geen ‘last’ hebben van uw amoureuze avontuur?

1. Openheid

Geef zo snel mogelijk openheid over de relatie, dat voorkomt onrust en geroddel. Werkgevers mogen een relatie tussen twee werknemers niet verbieden, zegt arbeidsrechtadvocaat Irene de Boer in Elsevier, dus waarom zou u de relatie langer geheimhouden dan nodig?

Let wel: als de belangen van de werkgever worden geschaad, is ingrijpen mogelijk. In dat geval kan de werkgever op zoek gaan naar een alternatieve positie of over gaan tot ontslag.

2. Werk en privé scheiden

Het spreekt misschien voor zich, maar het is niet professioneel om privébeslommeringen te bespreken in het bijzijn van jullie collega’s. Zij moeten immers met jullie beiden samenwerken.

Overigens heeft een liefde op de werkvloer soms ook positieve gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat verliefde collega’s vaak langer doorwerken, meer gemotiveerd zijn om naar het werk te komen en zich minder snel ziek melden.

3. Klef gedrag

Voetjevrijen tijdens een vergadering, zoenen in de lift: het is allebei niet verstandig. Voor collega’s is dit irritant en dit kan tot geroddel leiden.

4. Geheime relatie

Een liefdesrelatie tussen twee vrijgezelle werknemers, is eenvoudiger dan wanneer het gaat om een buitenechtelijke relatie. Zeker als collega’s  ook de partner kennen van hun overspelige collega.

‘Wat als die partner net belt terwijl de overspelige collega een wandelingetje maakt met zijn minnares? Collega’s kunnen daardoor in een loyaliteitsconflict komen,’ zegt psycholoog Willeke de Bezemer. Val uw collega’s hier dus niet mee lastig.