Twitter is niet medeplichtig omdat het ‘terroristische propaganda’ toelaat op het platform. Dat is althans het oordeel van de Amerikaanse rechter William Orrick.
Facebook is een vrijplaats voor terroristen, beweert de Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid Gilad Erdan. De politicus zegt in een interview dat ‘Mark Zuckerberg bloed aan zijn handen heeft’.
De families van twee slachtoffers van een terreuraanslag in Jordanië vorig jaar, sleepten Twitter voor de rechter. Omdat Islamitische Staat (IS), die de aanslag opeiste, Twitter als medium gebruikt, zou het sociale platform medeverantwoordelijk zijn voor de aanslagen.
Twitter is geen IS-spreker
Dat is niet het geval, geeft Orrick aan. ‘Hoe gruwelijk deze doden ook zijn, Twitter kan niet worden behandeld als publicatie of spreker van de haatdragende retoriek van IS,’ aldus de rechter. Door de Amerikaanse Communications Decency Act worden sociale media vaak beschermd tegen dit soort aanklachten.
Hoewel de families van de slachtoffers beweerden dat Twitter ‘materiële steun’ verleende aan de Jordaanse terrorist, is er volgens Orrick niet eens genoeg bewijs dat de dader Twitter gebruikte. Wel is duidelijk dat radicalisering vaak online gebeurt. De aanklagers krijgen van de rechter de kans om opnieuw een rechtszaak aan te spannen tegen Twitter.
Terreuraanslag verijdeld in Canada: wie was de verdachte?
‘Sociale media helpen jihadistische propaganda te verspreiden’
De opmars van islamitisch terrorisme zet sociale media onder druk. Zo klaagde de Amerikaan Reynaldo Gonzalez Twitter, Google, Facebook en andere internetbedrijven aan, nadat zijn dochter overleed tijdens de aanslagen in Parijs.
Ook volgens de aanklacht van Gonzalez bieden Google, Facebook en Twitter terroristische groeperingen als IS ‘materiële steun.’ Ze zouden ‘willens en wetens toestemming geven aan terreurgroepen om extremistische propaganda te verspreiden, geld in te zamelen en nieuwe leden te werven.’
Ook worden sociale media vaak gebruikt door terreurorganisaties die jonge mensen willen radicaliseren. Aaron Driver, de Canadese terreurverdachte die op woensdag werd doodgeschoten door de politie, zou online zijn geradicaliseerd. De 24-jarige man zei zelfs in contact te zijn gebracht met extremistische gebruikers van sociale media nadat deze werden geciteerd door de Canadese pers.