De intellectuele zoektocht van de tegendraadse schrijfster Andreas Burnier (1931-2002) stemt nog altijd tot nadenken. Een bundel met autobiografische teksten toont de ontheemde einzelgänger op weg naar een geestelijk thuis.
Twintig jaar geleden werd Andreas Burnier dood gevonden in haar huis in de Valeriusstraat in Amsterdam. Naar alle waarschijnlijkheid ten gevolge van een hersenbloeding of hartstilstand, meldt Elisabeth Lockhorn in Metselaar van de wereld, een in 2015 verschenen biografie. Vermoedelijk om de actualiteit van het werk van de overledene te onderstrepen, sprak de flaptekst van de levensbeschrijving toen van een ‘transgender avant la lettre’.
Auteur: Andreas Burnier
Titel: Elk boek is een gevaar
Samengesteld door Ronit Palache
Uitgever: De Arbeiderspers
Pagina’s: 540
Prijs: € 29,99
Dat is geen correcte voorstelling van zaken, blijkt uit een verzameling persoonlijke teksten in de autobiografische Privé-domeinreeks van De Arbeiderspers. De op 3 juli 1931 in Den Haag geboren Catharina Irma Dessaur, zoals haar echte naam luidde, kan hoogstens een genderbender worden genoemd. Zij worstelde met haar seksuele identiteit en zorgde met haar mannelijke verschijning voor enige verwarring. Volgens het woordenboek Lesbiaans is ‘burniertje’ een aanduiding voor een ‘jongensachtige lesbienne, keurig in het pak gestoken’. Lang verlangde ze ernaar een man te zijn, naar eigen zeggen tot het moment dat ze een zoon baarde.
Burnier leverde kritiek op de vrouwenbeweging
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen