In het kerstnummer belicht EW negen vlaggen die het jaar 2022 symboliseren. In dit artikel de blauw-gele tweekleur van Oekraïne.
Een vlag kun je tonen om kleur te bekennen: dit is de partij die ik steun. Je kunt er ook verontwaardiging mee uitdrukken. Woede, ontsteltenis, bezorgdheid. En machteloosheid. Want wat richt je als individuele burger in het vrije West-Europa uit tegen de tirannie van de Russische bezettingsmacht die op 24 februari Oekraïne binnendenderde? Wat vermag een stuk stof als aan de andere kant van het continent soevereiniteit wordt geschonden en onschuldigen worden vermoord?
Niet niets. Militaire steun uit het Westen bleek cruciaal op het slagveld, en morele steun is het fundament daaronder. Dat fundament is stevig: in Nederland was de Oekraïense tweekleur kort na de invasie uitverkocht. Velen, zoals de bewoners van het Delftse huis op de foto, uitten hun gastvrijheid, en een gevoel van verbondenheid.
Niet toevallig zijn de Oekraïense kleuren mede geworteld in vlaggen van (Oost-)Europese vorstendommen. Daaruit ontstond de blauw-gele tweekleur die sinds 1848 een Oekraïens eenheidsgevoel uitdrukt. Mettertijd ontstond ook nieuwe symboliek: wuivende graanvelden onder een wolkenloze lucht.
Gedurende een groot deel van de twintigste eeuw heerste het Sovjet-rood, waarna in 1991 het blauw-geel voor het eerst als nationale vlag het parlementsgebouw in Kiev sierde. En dat doet het gelukkig nog altijd.
Lees hier over de andere acht vlaggen die het jaar 2022 symboliseren:
-
- Blauw-wit-rood: Embleem van het anti-sentiment
- The Royal Standard: De vlag die nooit halfstok gaat
- Zwart-wit geblokt: Vlag van de alleenheerschappij
- Protest in China: Even aan de censor ontsnapt
- Strandvlaggen: Vlag van verbindend zomergevoel
- De vaandeldrager: Kostbaar paradepaardje met vlag
- Regionale vlaggen: Rivieren en streekproducten
- Regenboogvlag: De vlag die nooit af is
- Blauw-wit-rood: Embleem van het anti-sentiment