In het kerstnummer belicht EW negen vlaggen die het jaar 2022 symboliseren. In dit artikel de regenboogvlag, de kleurenwaaier die wordt beschouwd als maat van inclusiviteit.
Je kunt het hem moeilijk kwalijk nemen. Maar Isaac Newton had best preciezer mogen zijn bij het beschrijven van de kleuren die hij in 1665 zag toen hij wit licht brak met een prisma. Hij hield het op zeven, ook om de magie van dat getal: zeven dagen, zeven zonden, zeven noten op een toonladder. In werkelijkheid zag hij een vloeiend spectrum dat alle kleuren bevat.
In 1978 kreeg de vlag die werd ontworpen als symbool voor ‘de homobeweging’, versies van zes à acht kleuren – afhankelijk van de voorradige stof. Die representeerden niet overtuiging, ras of identiteit, maar krachten als ‘sereenheid’ (blauw) en ‘karakter’ (violet).
Tegenwoordig wordt de kleurenwaaier beschouwd als maat van inclusiviteit. Nu dat begrip aan invloed wint, neemt het aantal banen op de vlag snel toe. In de (op het moment van schrijven) nieuwste variant zijn de gele driehoek en paarse cirkel van de intersekse-vlag toegevoegd. Ooit generieke betekenissen worden specifieker, met als onbedoeld gevolg een toegenomen kans op uitsluiting.
Een enkeling voelt wellicht de neiging om te wijzen op Newtons vloeiende spectrum: kleuren afzonderlijk benoemen, is zinloos. Anderzijds, al die regenboogvlaggen die bijvoorbeeld te zien waren rond de Amsterdamse Gay Pride, eindelijk weer voluit gevierd, stemmen vrolijk. Te vrolijk voor discussie.
Lees hier over de andere acht vlaggen die het jaar 2022 symboliseren:
-
- Blauw-wit-rood: Embleem van het anti-sentiment
- De Oekraïense vlag: Vlag van steun, zorg en woede
- The Royal Standard: De vlag die nooit halfstok gaat
- Zwart-wit geblokt: Vlag van de alleenheerschappij
- Protest in China: Even aan de censor ontsnapt
- Strandvlaggen: Vlag van verbindend zomergevoel
- De vaandeldrager: Kostbaar paradepaardje met vlag
- Regionale vlaggen: Rivieren en streekproducten
- Blauw-wit-rood: Embleem van het anti-sentiment