Een gouden generatie van veelal jonge sportvrouwen gaf het Nederlandse jaar glans. Opmerkelijk vaak gaat het om zelfbewuste atletes die uitblinken in individuele disciplines, al oogsten ze ook in teamverband succes. Wie zijn de sterren van vandaag en morgen?
N’Ketia Seedo (19) ▶
Atletiek
In de buurt van de toptijden van haar stadgenoot Dafne Schippers is N’Ketia Seedo nog niet gekomen, maar het nieuwste Utrechtse sprinttalent is al wel heel jong heel snel. Op de 60 meter was ze zelfs de op één na snelste zestienjarige ooit. Won inmiddels Nederlandse titels en maakte bovendien deel uit van het 4×100 meter estafetteteam dat in augustus de finale haalde van het wereldkampioenschap.
In het Utrechtse Griftpark leerde Keet Oldenbeuving de beginselen van het skateboarden. Nationale bekendheid kreeg ze toen ze tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2021 één van de twee Nederlandse vlaggendragers was, als jongste van de Oranje-equipe. ‘Skate-keet’ werd in 2019 als vijftienjarige Europa’s beste op het onderdeel street.
Femke Bol uit Amersfoort is een van de lievelingen van de mondiale atletiek. Ze is vrolijk, nuchter en ontwapenend, en vooral razendsnel. Afgelopen zomer toonde de 1,84 meter lange atlete zich op drie onderdelen de beste van Europa. Behalve op de 400 meter horden, haar specialiteit, won ze goud op de 400 meter en op de 4×400 meter estafette. Een unieke prestatie.
Femke Kok (22) ▼
Schaatsen
Hoewel de Olympische Winterspelen dit jaar teleurstellend verliepen (zesde op de 500 meter) is de bescheiden Friezin Femke Kok een van ’s werelds snelste vrouwen op de schaats. Het komende seizoen moet dat resulteren in medailles bij de sprintonderdelen op het WK afstanden in Heerenveen, in maart.
De zelfbewuste (700.000 Instagram-volgers) Lieke Klaver uit Velsen valt niet alleen op door haar goede prestaties op de 200 en 400 meter, maar ook met onbevangen reacties voor de camera. De meervoudig Nederlands kampioen is een van de gezichten van een zeer succesvolle lichting Nederlandse atletes. Ze is ook deel van Europa’s snelste 4×400 meter-ploeg.
Eythora Thorsdottir is van 1998, maar heeft al een heel turnleven achter de rug. Zes jaar geleden toonde ze zich op de Olympische Spelen een van ’s werelds beste meerkampsters. In het tumultueuze turnen zoekt de Rotterdamse met IJslandse ouders haar eigen weg, waarbij de komende tijd veel in het teken zal staan van de Olympische Spelen in Parijs, in 2024.
Kwam haar gouden olympische medaille in 2018 als een verrassing, inmiddels is Suzanne Schulting de beste vrouwelijke shorttracker ter wereld. De ijzingwekkende sport waarbij schaatsers minirondjes door een arena racen, is niet voor tere zielen. Bluf is vereist, en die heeft de populaire (één miljoen volgers op Instagram) geboren Groningse in overvloed.