Zeven Oscar-nominaties oogstte Steven Spielberg met The Fabelmans, waaronder die voor ‘beste film’ en ‘beste regie’. Het semi-autobiografische verhaal werpt een nieuw licht op zijn lange loopbaan.
Met het plan voor zijn nieuwste speelfilm liep hij al jaren rond. Maar Steven Spielberg – inmiddels toch ook alweer 76 jaar – wilde wachten tot zijn ouders waren overleden. Hij voorvoelde wel dat zijn moeder Leah (1920-2017) en zijn vader Arnold (1917-2020) gekwetst zouden raken door het vertoonde in The Fabelmans.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Spielberg moest zich ontworstelen aan een orthodox-joods milieu
In deze semi-autobiografische film – of laat dat ‘semi’ maar weg – schetst de regisseur hoe hij zich als tiener moest ontworstelen aan een orthodox-joods milieu, thuis in Cincinnati, Ohio. Zijn grootouders hadden dat geloof meegebracht uit Oekraïne. Zij kwamen als immigranten begin twintigste eeuw naar de Verenigde Staten, en hielden zoals zoveel nieuwkomers vast aan hun eigen cultuur. En hun kinderen, weliswaar wat losser, idem.
Vader Arnold was een ingenieur die heel druk was met het ontwikkelen van computers. Hij bouwde er een hele carrière op. Moeder Leah droomde van een loopbaan als concertpianist, maar was toch vooral bezig met haar gezin van vier kinderen. Dat brak haar uiteindelijk op. Steven was de oudste, met drie zusjes onder hem. We zien hem in The Fabelmans geschokt reageren als zijn moeder een affaire begint met Bennie, een huisvriend en collega van zijn vader. Dan begrijp je al beter waarom Spielberg heeft gewacht met het draaien van deze film.
Natuurlijk gebruikt hij niet hun echte namen. Het moest toch een beetje fictie blijven. Moeder Leah werd de labiele Mitzi, indringend gespeeld door Michelle Williams. Daarvoor is ze inmiddels genomineerd voor een Oscar, net als de film zelf trouwens, plus zijn regisseur en diens vaste filmcomponist John Williams. Vader Arnold heet hier Burt Fabelman, een rol voor Paul Dano. Hij is liefdevol voor zijn kinderen, maar heeft niet echt tijd voor ze.
En Spielberg zelf? Die projecteert zijn jongere ik op Sammy Fabelman, verbeeld door de 20-jarige Canadees-Amerikaanse acteur Gabriel LaBelle. Het moet een lastige klus zijn geweest, zo’n dragende rol, maar het gaat hem goed af.
The Fabelmans werpt een heel nieuw licht op Steven Spielberg
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen