Sinterklaasjournaal komt op laatste dag nog met een primeur

Het Sinterklaasjournaal komt in de laatste aflevering van het seizoen met een primeur: voor het eerst in het bestaan van het tv-programma van Dieuwertje Blok is er een zwarte Sinterklaas te zien.

In het slotbeeld van het kinderprogramma, donderdagavond, rijdt de echte Sinterklaas weg op een zwart paard, met naast hem ‘Opa Piet’ op een wit paard, in de kleren die de goedheiligman normaal draagt.

Hij heeft alle taken van Sinterklaas overgenomen, omdat de witte Sint ‘een beetje moe’ is. Opa Piet is een gepensioneerde piet die naar Nederland is gehaald om nieuwe pieten op te leiden: clownspieten en roetpieten.

Clownspiet

Het Sinterklaasjournaal was de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws. Wat zou het programma doen nu het discussie over Zwarte Piet ook dit najaar weer in alle hevigheid losbarstte?

Al snel bleek wat de nieuwe opzet zou zijn: naast de zwarte, donkerbruine en witte pieten waren er medio vorige maand drie nieuwe pieten te zien in het Sinterklaasjournaal op NPO 3: de clownspieten.

Zij waren wit geschminkt als clown en hadden een pruik op, maar gingen gekleed in een zwartepietenpak. Even daarvoor hadden de witte pieten hun opwachting gemaakt. Na de uitzending was het Sinterklaasjournaal trending topic op Twitter. ‘Er zijn toch heel veel kinderen bang voor clowns? Dus een trauma en een traditie naar de klote!’, schreef iemand.

Intocht

De discussie tussen voor- en tegenstanders bereikte een dieptepunt, toen er bij de intocht van Sinterklaas rellen uitbraken en er zelfs tientallen mensen werden opgepakt. Radicalen zouden ‘Sinterklaas bestaat niet’ en ‘Zwarte Piet is racisme’ naar kinderen hebben geroepen. Van die trieste gebeurtenis waren heel wat kinderen getuige.

Ook de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, boog zich over de ‘kwestie’, maar liet in het midden of een intocht met ‘zwarte zwarte pieten’ discriminerend of stigmatiserend is.

Aan de vooravond van pakjesavond, morgen, doet ook het Britse tijdschrift The Economist een duit in het zakje met een beschrijving van de ophef – en waar het verschijnsel precies vandaan komt.