Jean-Paul Bruns witte beaujolais is een chardonnay zoals ze hem nergens anders kunnen maken.
Omdat ik me in de Omfietswijngids verbaasde dat iemand die zulke vrolijke witte beaujolais maakt zulk nurks rood produceert, kwam Jean-Paul Brun naar Nederland om me een hengst voor mijn eigenwijze kanis te geven. Althans, dat vreesde ik. Het werd gelukkig een vreedzame lunch met veel wijn. Die norse morgons en moulin-à-vents van hem, die moet je de tijd geven, en dan worden ze met de jaren bourgogne-achtig. Ça pinote, zei ik, trots dat ik zo’n lokale uitdrukking kende.
De rode beaujolais, van druif gamay, gaat na veel kelderrust op bourgogne lijken, van pinot noir. Goed, je blijft proeven dat gamay het volkse neefje is van aristocraat pinot. Tijdens het wachten schenken we ons nog eens in van Bruns witte beaujolais, een chardonnay zoals ze hem nergens anders kunnen maken, onbekommerd en lichtvoetig en toch vol wijsheid.
Jean-Paul Brun, beaujolais wit (v.a. € 13,10), rood (v.a.€ 9,70), lesgenereux.nl
Elsevier nummer 34, 22 augustus 2015