Foam brengt een keuze uit de ruim 117.000 nagelaten foto’s van Jacques Henri Lartigue. Hij werd geboren in een van Frankrijks rijkste families, toen fotografie nog een peperdure excentrieke hobby was.
Hij had op zijn achtste een eigen camera en donkere kamer, een onmiskenbaar fotografisch talent, én een leven als een sprookje. Dat laatste legde hij vanaf 1912 dagelijks in foto’s vast.
Zwart-wit
Na een expositie in 1963 in het Museum of Modern Art in New York werd hij beroemd met zwart-wit fotografie voor sport-, lifestyle- en modebladen. Slechts 40 procent van zijn werk is in kleur. Een mooie selectie uit deze minder bekende foto’s is te zien in Foam.
Vanaf zijn eerste experimenten met het allereerste kleurprocedé: gebaseerd op kleurfilters van aardappelmeel. Omdat Lartigue tot 1949 vooral in zwart-wit werkte, gaat de expositie pas weer verder in de jaren vijftig. Met schitterende series in ektachrome, gemaakt met een Rolleiflexcamera en met onder anderen zijn vrouw Florette als model.
Kunstschilder
We zien een paradijselijke jetset-bubbel van stranden, wintersport, eigen vliegtuigjes, racen in de nieuwste auto’s, wandelingen in het Bois de Boulogne. Vastgelegd met een buitengewoon oog, en van een nooit haperende glamour.
Pas in de jaren zestig, als de welvaart in het algemeen toeneemt en ‘vrije tijd’ niet meer alleen voor de elite is, dringt in zijn beelden ook wel eens een gewoner deel van de wereld door.
De Franse fotograaf Jacques Henri Lartigue (1894-1986) brak door op zijn 69ste. Profileerde zich ook als kunstschilder.