In het kerstnummer belicht EW negen vlaggen die het jaar 2022 symboliseren. In dit artikel regionale vlaggen: hoe teleurgestelder in de nationale overheid, hoe inniger de band met dorp of streek.
Waar de Liemers precies begint of eindigt, weet niemand. Wat de inwoners bindt, is ook niet helemaal duidelijk. Weinigen in het stukje Gelderland tussen Arnhem en de Duitse grens zullen zich ooit Liemersenaren hebben gevoeld – als dat woord al bestaat. Maar een eigen vlag (linksboven) hebben ze wel, sinds kort. Marketingteam De Liemers Helemaal Goed, initiator van de verkiezing, hoopt dat dit regionale trots aanwakkert.
In de bekendere buurregio De Achterhoek lukte zoiets aardig. Daar hebben ze al een paar jaar een eigen vlag (rechtsboven), die erven en trekkers siert. Salland kreeg er ook een (linksonder) via een verkiezing. Idem in Het Land van Maas en Waal.
Waren het ooit leeuwen, draken en adelaars die een volk of streek symboliseerden, de nieuwe generatie regiovlaggen omvat vooral gestileerde plattegronden. De rivier ontbreekt zelden, eromheen kleurvlakken die verwijzen naar natuur en bodemgebruik. Soms wordt het geheel verluchtigd met streekproducten. Zo kent het winnende ontwerp voor de Betuwse vlag (rechtsonder) drie appels ter ere van de fruitteelt.
In de trend valt een toenemend regionaal besef te ontwaren. Hoe teleurgestelder in de nationale overheid, hoe inniger de band met dorp of streek. Er valt veel voor te zeggen: niet een vlag omkeren uit woede, maar er een bedenken uit trots.
Lees hier over de andere acht vlaggen die het jaar 2022 symboliseren:
-
- Blauw-wit-rood: Embleem van het anti-sentiment
- De Oekraïense vlag: Vlag van steun, zorg en woede
- The Royal Standard: De vlag die nooit halfstok gaat
- Zwart-wit geblokt: Vlag van de alleenheerschappij
- Protest in China: Even aan de censor ontsnapt
- Strandvlaggen: Vlag van verbindend zomergevoel
- De vaandeldrager: Kostbaar paradepaardje met vlag
- Regenboogvlag: De vlag die nooit af is
- Blauw-wit-rood: Embleem van het anti-sentiment