Als mensen niet of deels willen werken, moeten ze dat vooral helemaal zelf weten, schrijft Liesbeth Wytzes. Als je gelukkig bent als moeder thuis, moet je dan per se van ‘de maatschappij’ ergens aan de slag, waar je niet blij bent?
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Als je wat ouder bent, is het vaak boeiend en soms komisch om te zien hoe jonge mensen steeds ‘ontdekkingen’ doen, dat wil zeggen dat bepaalde oeroude zaken hen voor het eerst treffen. We komen niet echt vooruit op die manier, maar goed. Vrouwen die nu voor het eerst zwanger zijn bijvoorbeeld, gedragen zich soms alsof zij de eersten zijn in de hele wereldgeschiedenis die zich in die toestand bevinden, terwijl je toch niet lang hoeft na te denken om te beseffen dat dat niet zo is. Sommige zaken worden af en toe met veel aplomb gebracht, terwijl je denkt: ach, daar hebben we die oude kwestie weer!
Neem het fenomeen van al dan niet buitenshuis werkende vrouwen. Zolang ik kan nadenken, hoor en lees ik daarover. Ik heb er ook af en toe wat over geschreven. Maar veel nieuws wordt er niet over gezegd, de teneur is al jaren hetzelfde: het geeft geen pas dat vrouwen niet werken. Meestal zijn ze te verwend om te werken en worden er allemaal onthutsende cijfers bij gehaald om aan te tonen dat nergens ter wereld zo weinig uren worden gemaakt door vrouwen als in Nederland.
Zoals ik al jaren betoog, is het geen ‘mening’ dat vrouwen meer moeten werken, maar een (pijnlijke) realiteit. Stijgende kosten maken de deeltijddecadentie onhoudbaar. Maar nog altijd geen volwassen discussie over hoe we vrouwen aan het werk krijgen/gratis kinderopvang etc.
— Sander Schimmelpenninck (@SanderSchimmelp) August 22, 2021
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen