Voetballers van de generatie Marc Overmars waren niet zo bezig met gendergelijkheid, schrijft Hugo Camps.
Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.
Na The Voice is er een andere sector van de amusementsindustrie in opspraak gekomen wegens grensoverschrijdend gedrag. Dit keer gaat het om voetbal, meer bepaald Ajax. Directeur voetbalzaken Marc Overmars stapte met onmiddellijke ingang op. Hij zou over een langere periode grensoverschrijdende berichten hebben gestuurd naar vrouwelijke collega’s bij de landskampioen. Het was Ajax zelf dat in een persbericht ruchtbaarheid gaf aan het schuldbesef van de gewezen voetballer. ‘Ik schaam me kapot,’ zou hij hebben gezegd.
Overmars sprak de laatste dagen veelvuldig met de raad van commissarissen en met algemeen directeur Edwin van der Sar voor hij het besluit nam om op stappen. Hij legde uit waarom: ‘Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag en hoe dit op anderen is overgekomen. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik grenzen had overschreden, maar dat is me deze dagen duidelijk geworden. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk. Ik bied mijn excuses aan. Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten. Dat zie ik inmiddels ook in, maar te laat. Ik zie geen andere optie dan op te stappen bij Ajax. Dit heeft ook grote impact op mijn privésituatie. Daarom verzoek ik iedereen om mij en mijn gezin met rust te laten.’ Treurig proza.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Overmars voerde een gewaagd financieel spelersbeleid
De 48-jarige Overmars is sinds de zomer van 2012 directeur voetbalzaken bij Ajax. Recent is hij herbenoemd tot 2026. Onder leiding van Overmars werd het personeelsbeleid van Ajax op de shovel genomen. Het was het sluitstuk in de filosofie van Johan Cruijff. Die had altijd gepredikt dat voormalige topspelers in topfuncties horen. Overmars voerde een gewaagd financieel spelersbeleid, haalde spelers uit de Premier League (Dusan Tadic, Daley Blind, Sébastien Haller) en verhoogde de salarissen aanzienlijk. Hij zorgde ook nog voor een Braziliaanse touch.
Lees meer over het succes van Ajax in de nationale competitie: Ajax speelt alleen nog jubileumwedstrijden
De successen bleven niet uit. Ajax is heer en meester in de nationale competitie, bereikte drie seizoenen geleden de halve finales van de Champions League en staat nu weer in de achtste finale. Intussen vulde het de clubkas met de verkoop van Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Donny van de Beek en Hakim Ziyech.
Al even belangrijk was de samenwerking van Overmars en trainer Erik ten Hag. Territoriumnijd bleef geheel afwezig en voor het eerst in jaren werd het rustig in het Ajax-bestuur. Dit alles in de regie van Overmars en Van der Sar. Anders dan de meeste voetbalclubs werd Ajax een winstgevend bedrijf.
Dat Marc Overmars alsnog van zijn troon is gevallen wegens grensoverschrijdend gedrag, is vreemd. Anderzijds: hij is jaren deel van de voetbalcultuur geweest. Onderwerpen van gesprek: vrouwen en auto’s. Over vrouwen kwam er een pak vermeende humor bij. Overmars is van een generatie die nooit rekening heeft gehouden met gendergelijkheid. Voetbal was een machowereldje en alleen al in het taalgebruik werden vrouwen ondergedompeld in seksisme. Slechts uitzonderingen deden niet mee aan de minachting voor de vrouw in de maatschappij. Thuis bij moeder de vrouw was dat anders. Daar regende het attenties en bloemstukjes. Maar buiten de deur werd de seksistische humor ruiger en het lot van de vrouw obscener. Koeman, Van Basten en Rijkaard zijn pas op latere leeftijd gematigd geworden in het taalgebruik bij feestjes.
Meer over grensoverschrijdend gedrag in een andere sector van de amusementsindustrie: Grote onrust in het land van The Voice: BN’ers in angstige spanning
Overmars ging niet naar groeps- en drankfeesten
Marc Overmars had een solitair karakter. Hij deelde weinig geheimen en ging ook niet naar groeps- en drankfeesten. Als speler had hij al volop belangstelling voor financiële zaken. Van sociale controle was geen sprake. Op maandagavond zaten de cafés in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam vol met Ajacieden. Overmars was daar zelden bij. Zo de avondgesprekken niet over vrouwen gingen, dan wel over de ontvoering van Heineken.
Ik heb nooit de indruk gehad dat het de spelers te doen was om vrouwen te kwetsen. Ze waren soms grof in de bek, maar veel intimiteit bleef in de keel hangen. Marc Overmars had bij Ajax een machtspositie en dan wordt het link voor de fijngevoeligheid. Doe daar nog een scheut testosteron bij en de Overmarsjes voelen zich als kleine baasjes groeien van laagstam tot kathedraal.