Smaakmaker Bergwijn swingt in Amsterdam. De club is de competitie ontgroeid, schrijft Hugo Camps.
Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor EW.
Ajax danst van wedstrijd naar wedstrijd. Het ene doelpunt is nog mooier dan het andere. Nu eens met Steven Bergwijn als inspirator van een poëtische constructie, dan weer met een haarfijne dieptepass van Daley Blind. Onderwijl spookt Antony in de rondte. Het voetbal van Ajax is een symfonie: Ajacieden fladderen over het veld van kunstje naar kunstje. Hun plezier kan niet op.
Samen met PSV en Feyenoord completeert Ajax het verlangen naar traditie van het Nederlandse voetbal. Wat heet, Ajax is de leading club van verleden en toekomst. Met een palmares om u tegen te zeggen en met een grenzeloze avant-garde. Dus niet als Volendam dat onder de folkloristische leiding van een zanger is toegetreden tot de Eredivisie – als recordhouder van nederlagen.
Lees meer over het moeizame begin van Manchester United: Nu al stapelen de problemen zich op voor Erik ten Hag
Sportief en organisatorisch een eiland in Nederland
Ajax is sportief en organisatorisch professioneel een eiland in Nederland en kan schaamteloos mee met clubs uit de Bundesliga, de Premier League en La Liga. De treurige ouverture van Erik ten Hag bij Manchester United is deze coach in Amsterdam bespaard gebleven. Hij was vanaf het begin aangemerkt als de godfather van het Ajaxballet en krijgt in Manchester geen voet aan de grond. Ten Hag vergaat van angst.
Daar waar PSV zich door de voorronde moet worstelen tegen de Rangers uit Glasgow, gaat Ajax fluitend naar de Champions League. Andermaal zullen de miljoenen in de loop van het seizoen binnenstromen. In de Eredivisie moet iedereen tot het besef komen dat Ajax financieel onbereikbaar is geworden. Dat geldt ook voor PSV en Feyenoord. In Nederland is er voetbal en er is Ajax – losgeslagen werelden. Voetballiefhebbers kunnen nog veel plezier beleven aan de competitie, maar ze moeten zich schikken naar het meesterschap van een club. Dat was vroeger een monopolie dat je alleen in zuidelijke landen tegenkwam.
De klasse van Bergwijn heeft zich reeds uitbetaald
Het geheim van Ajax? Topsnelheid in de uitvoering. Met Bergwijn in de zestien. Het heeft even geduurd voordat Ajax en Tottenham Hotspur elkaar vonden voor een transfer van Bergwijn, maar na amper twee wedstrijden heeft de klasse van Bergwijn zich al uitbetaald. Afgelopen weekeinde scoorde hij een hattrick tegen Groningen. Hij is de absolute smaakmaker van de aanvang van deze competitie.
https://www.youtube.com/watch?v=9mRwBoJeK50
Eigenlijk hoort Ajax niet meer in de Eredivisie thuis. De financiële kloof is te groot geworden. Zoals Paris Saint-Germain ook niet meer in de Franse Ligue 1 hoort. We zitten met een tweedeling in de Europese voetbaltop.
Hugo Camps schreef eerder over de hegemonie van de Amsterdammers: Ajax speelt alleen nog jubileumwedstrijden
Kan de Eredivisie zonder Ajax? Niet de minste twijfel. Neem een wedstrijd als Cambuur-Go Ahead Eagles. Dagen van tevoren wordt er in de regio over niets anders gepraat. Er is spanning, opwinding, dweepzucht en vlagvertoon: alles wat het voetbal te bieden heeft. Zie ook hoe enthousiast de fans van Feyenoord zijn geworden. De Rotterdamse club is nog lang niet op de hoogte van Ajax en PSV, maar in de beleving van de fans maakt dat niet uit. Zij gaan er vol voor.
In alle Europese competities is sprake van grove financiële ongelijkheid. Nu weet ik ook dat voetbal geen geleide economie is, maar er moeten toch maatregelen te bedenken zijn die de financiële kloof enigszins overbruggen. Alleen zou ik niet rekenen op de generositeit van de clubs. Het zal de bond zijn die manu militari tot solidariteit verplicht. De dreiging van een Super League is inmiddels uit de lucht.
De Eredivisie verzamelt een mooi aantal clubs
Het hinterland van Ajax is vele malen groter dan dat van Cambuur. Daar hoort een voetbalorganisatie rekening mee te houden. Wat voor de ene club een snoepje is, is voor een andere club misschien leven of dood. Een rechtvaardige keuze is nodig.
De Eredivisie verzamelt een mooi aantal clubs. Het is niet zoals in Schotland, waar de clubs het altijd weer tegen elkaar moeten opnemen. De geografische spreiding is belangrijk voor het in stand houden van een boeiende Eredivisie. Dit betekent dat sommige regionale clubs moeten zien te overleven.
Als je ziet hoeveel een club als Sparta weet los te woelen bij de aanhang na twee mooie resultaten, is voetbalgeluk per definitie klein. En dus perfect hanteerbaar om het volk daarmee te verblijden.