Dan zijn we allemaal hoogopgeleid, en is het toch niet goed, verzucht Liesbeth Wytzes. Want slim en hoogopgeleid is niet hetzelfde en ook laagopgeleide mensen kunnen heel verstandig en tevreden zijn. Je moet ook geluk hebben. En een beetje EQ.
Lees ook deze column van Liesbeth Wytzes: Waarom zou je nog naar de universiteit gaan?
Op internet woedt een hele discussie over de vraag wat slim is. Het onderwerp komt voort uit het idee dat we te veel hebben ingezet op het hoog opleiden van Nederlanders en de zogenaamde laagopgeleiden te veel hebben verwaarloosd, ja zelfs op hen neerkijken! Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op en ik heb op deze plek al vaker beweerd dat er veel te veel waardering is voor wie hoogopgeleid is.
Is parate kennis heel belangrijk?
Het valt mij op in die discussie dat er allemaal begrippen door elkaar worden gebruikt, zonder enige definitie. Dat maakt de discussie niet eenvoudiger en roept vooral vragen op. Wat is slim? Waaraan heb je het meest in het leven – niet om succesvol te zijn, maar wel om tevreden te zijn? Is maatschappelijk succes meer waard dan een eenvoudig bestaan zonder enige kennis? Is parate kennis heel belangrijk? En waarvoor dan?
In een stuk in De Correspondent staat een enthousiast verhaal over een zorgeloze bouwvakker die in het succesvolle tv-programma Ik vertrek met optimisme en taaiheid zijn droom in Spanje waarmaakt en nog binnen het budget blijft ook. Zo iemand die tegenslagen weet om te buigen naar kansen en gewoon maar doorgaat. Dat is heel knap en ik zou het niet kunnen. Maar betekent dat nu dat iedere handige doe-het-zelver een grotere kans heeft op een tevreden leven dan een ambitieuze, leergierige nerd met twee linkerhanden? Of dat we straks allemaal neerkijken op de erudiete professor?
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen