Wat J.D. Vance wil zeggen met zijn ongeschoren gezicht

Amerikaanse media raken niet uitgepraat over de baard van J.D. Vance. Wil Trumps oerconservatieve secondant iets zeggen met zijn ongeschoren gezicht, vraagt Robbert de Witt zich af.

Hij draagt hem al twee jaar, maar pas nu J.D. Vance is gekroond tot running mate, gaat het ineens over zijn baard. Heel Amerika wil weten wie deze pas 39-jarige politicus precies is, en dus worden uiteraard allerlei radicale uitspraken uit zijn verleden opgerakeld – zoals zijn aanval op ‘het kinderloze kattenvrouwtje’ Kamala Harris. Maar ook de baard wordt uitgebreid behandeld door Amerikaanse media, van links tot rechts. En met reden.

Mocht Trump op 5 november de presidentsverkiezingen ­winnen, zo zocht onder meer The New York Times uit, dan zou Vance de eerste vicepresident met baard zijn sinds de Republikein Schuyler Colfax in 1869. Al zo’n anderhalve eeuw zijn bewoners van het Witte Huis – president en vicepresident – gladgeschoren. Dus de vraag waarover Amerikaanse media maar niet uitgepraat raken: wil Trumps oerconservatieve secondant iets zeggen met zijn ongeschoren gezicht? En zo ja, wát dan?

Generaal uit de burgeroorlog

Het online platform UnHerd oppert dat de bebaarde Vance zich neerzet als een generaal uit de Burgeroorlog. Zijn baard zou een verwijzing kunnen zijn naar de negentiende eeuw, toen christelijke normen en waarden nog dominant waren. Tegen Fox News zou Trump hebben gezegd dat Vance eruitziet als een ‘jonge Abraham Lincoln’, president van 1861 tot 1865.

Nog een theorie: Vance probeert zich met zijn baard onafhankelijk op te stellen tegenover zijn nieuwe baas Donald Trump. Die heeft, melden veel media, namelijk een hekel aan gezichtsbeharing. Tijdens zijn eerste termijn had Trump bijvoorbeeld grote moeite met de borstelsnor van John Bolton. De conservatieve buitenlandspecialist werd – ondanks de sneer van Trump dat hij ‘die snor’ liefst geschoren zou zien – toch zijn Nationale Veiligheidsadviseur.

In de geweldige Britse podcast The Rest Is Politics beweert ook Anthony Scaramucci dat Trump ‘grote moeite heeft’ met de baard van Vance. Scaramucci, Trumps voormalige hoofd communicatie, vermoedt dat Trump de baard alleen maar accepteert omdat zijn zonen Eric en Donald Junior er ook één hebben.

De conservatieve opiniemaker Ann Coulter, bepaald geen fan van Trump, ziet het allemaal wat simpeler. Zij vermoedt dat Vance zich niet scheert om zijn babyface en gebrek aan mannelijke kaaklijn te verhullen – met zijn 39 jaar zou Vance immers een van de jongste veeps ooit worden. ‘Kijk maar hoe hij eruitzag zonder baard! Voor sommige mensen zijn boerka’s en baarden een mooie oplossing.’

De invloedrijke politieke nieuwssite Politico heeft nauwkeurig gekeken naar hoe J.D. Vance de afge­lopen acht jaar zijn uiterlijk veranderde, sinds hij een landelijke bekendheid werd dankzij zijn bestseller Hillbilly Elegy uit 2016. Politico suggereert dat zijn transformaties veel zeggen over zijn politiek opportunisme.

Vergeten industriegebieden

In zijn autobiografische boek vertelt Vance over zijn jeugd in de Appalachen, het uitgestrekte berggebied in het oosten van de Verenigde Staten. Eens welvarend dankzij de steenkool­industrie, inmiddels verarmd, verroest en veracht door de rest van het land. De achtergebleven bewoners (smalend hillbillies genoemd) blinken uit in werkloosheid, geweld, drugs- en drankmisbruik. Vance beschrijft hoe hij zich aan dat milieu weet te ontworstelen, naar elite-universiteit Yale gaat en uit­eindelijk succesvol wordt in Silicon Valley.

Zijn persoonlijke relaas werd een bestseller omdat het de onverwachte verkiezingswinst van Trump in datzelfde jaar zou voorspellen. Trump won immers mede dankzij de kiezers in vergeten industriegebieden als die waarover Vance schreef. Juist linkse media als The New York Times prezen Hillbilly Elegy de hemel in als ‘een meelevende, scherpzinnige sociologische analyse van de witte onderklasse’. Sinds Vance running mate is, staat Hillbilly Elegy weer in de bestsellerlijsten en is de (vrij matige) verfilming ervan ineens een hit op Netflix.

Politico beweert nu dat Vance zijn verleden gebruikte om zichzelf politiek te lanceren. Het bewijs: hij kleedde zich in Silicon Valley als iemand die werkt in de techsector. Gladgeschoren, spijkerbroek met jasje, geen das, bovenste knoopje van zijn overhemd los. Maar inmiddels draagt hij net zulke pakken als Trump, inclusief felle das. En nu hij de stem van de arbeider nodig heeft, ziet hij er plots uit zoals zij, mét baard. Zijn gezichtsbeharing, kortom, is een bewijs van zijn onbetrouwbaarheid.

Mocht Vance zich binnenkort toch gaan scheren, dan zegt dat vast ook iets. Maar wát?

Schrijf u in voor onze Amerika-nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Washington D.C. en de Verenigde Staten met de gratis nieuwsbrief American Dreamers.