Tusk voorziet oneindige migratiecrisis voor EU

Donald Tusk verwacht de komende jaren veel werk voor de EU - Foto: ANP/AFP

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad verwacht dat de migratieproblematiek voor de Europese Unie (EU) de komende jaren zal voortduren. Tusk typeerde de huidige migratiecrisis als ‘oneindig’ en uitte zijn twijfels over het migratieakkoord tussen de EU en Turkije.

Lees ookKosten asielopvang Nederland: 800 miljoen in 2015

‘De oplossingen die we in de praktijk proberen te brengen, zullen onze inspanningen niet beëindigen,’ zei de Poolse voorzitter tijdens een toespraak voor het Europees Parlement.

Tusk sprak zich onder meer uit over het EU-migratiepact met Turkije. Daarin zijn afspraken gemaakt om de irreguliere immigratie op de Egeïsche Zee te stelpen. Alle vluchtelingen en migranten die aankomen op Grieks grondgebied worden teruggestuurd naar Turkije.

Twijfels

Vanuit de Turkse opvangkampen neemt een aantal EU-lidstaten vervolgens geregistreerde Syrische vluchtelingen op. Het logistieke project is begin deze maand van start gegaan en Nederland en Duitsland hebben de eerste Syriërs al verwelkomd. 

‘Alle twijfels over het akkoord kunnen alleen worden weggenomen door het nakomen van de afspraken,’ zei Tusk, die verwacht dat de Unie de komende jaren nog voldoende werk te verrichten heeft om de migratiestromen in goede banen te leiden.

Verschuiving

Want waar de irreguliere immigratie tussen Turkije en Griekenland langzaam maar zeker opdroogt, wordt de toevloed uit Noord-Afrika naar Italië met de dag heviger. De Italiaanse kustwacht maakt overuren door de reddingsacties in de Middellandse Zee.

Deze week in Elsevier
 Officieel is de Balkanroute voor migranten gesloten. Toch komen ze nog dagelijks aan in Servië, nu via Bulgarije. Mensensmokkelaars profiteren. Lees verder >
2016-03-18 09:35:42 Workers attach barbed wire to a border fence to prevent illegal crossings by migrants at the Bulgarian-Turkish border near the Bulgarian village of Shtit on March 18, 2016. EU leaders approved a controversial deal with Turkey to curb the huge flow of asylum seekers to Europe, with all migrants arriving in Greece from March 13, 2016 to be sent back. / AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

Vanuit Libië, Egypte en andere Afrikaanse landen wagen bootmigranten de gok naar Zuid-Europa, nu de temperatuur stijgt en andere routes zijn afgesneden. Dit jaar kwamen al meer dan 19.000 migranten aan in Italië – dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Door de aanhoudende instroom verwacht buurland Oostenrijk dat Italië de komende maanden het belangrijkste doorvoerland naar West-Europa wordt en daarom neemt het maatregelen bij de Brennerpas.

Controlepunten

Oostenrijkse autoriteiten hebben aangekondigd grenscontroles door te voeren en zijn al begonnen met de bouw van controlepunten. De Italiaanse regering vreest dat Oostenrijk de grens hermetisch wil afsluiten met een hek, zoals dat eerder gebeurde bij de Sloveense overgang in Spielfeld.

Dinsdag zei de Oostenrijkse minister Hans Peter Doskozil van Defensie dat de maatregelen aan de Brennerpas ‘te vergelijken zijn’  met die in Spielfeld – daar worden migranten tegengehouden en opgevangen in tenten zodra Oostenrijk de dagelijkse limiet heeft bereikt.

Kritiek

Lees ookMigratiestroom zet relatie tussen Italië en Oostenrijk op scherp 

De ontwikkelingen bij de Italiaans-Oostenrijkse grens zetten kwaad bloed bij de regering in Rome. De Italiaanse premier Matteo Renzi vindt volgens Corriere della Serra dat Oostenrijk respect moet opbrengen voor de regelgeving van de EU.

Voor minister Angelino Alfano van Binnenlandse Zaken is het afsluiten van de Italiaanse grens ‘onaanvaardbaar’. Ook de Europese Commissie is kritisch op de solistische houding van Oostenrijk, omdat het land het verdrag van Schengen opnieuw onder druk zet.

De Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken blijft onverstoorbaar onder de kritiek en kaatst de bal terug naar Italië: ‘de controles aan de Brennerpas hangen af van het succes van de Italiaanse maatregelen tegen immigratie’.