Presidentskandidaten Bernie Sanders en Ted Cruz zijn de grote winnaars van de voorverkiezingen in Wisconsin. Daarmee brachten ze Hillary Clinton en Donald Trump, de koplopers van hun partijen, een gevoelige slag toe.
De conservatieve Cruz, die in de race voor de Republikeinse nominatie achter de miljardair en vastgoedtycoon Donald Trump staat, noemde de overwinning op zijn tegenstander een ‘keerpunt’. Met de winst in Wisconsin op zak hoopt Cruz op een laatste kans tijdens de Republikeinse conventie in juli.
Op de conventie zullen de partijleden de doorslag geven. De enige manier voor Trump om het niet daarop aan te laten komen, is door bijna 70 procent van de overgebleven gedelegeerden achter zich te krijgen. Cruz geniet de voorkeur van de partijtop, terwijl de baldadige Trump tegen het conservatieve ideaal van het Republikeinse partijestablishment ingaat.
Derk Jan Eppink:Blunderen en schitteren tijdens de verkiezingscampagne
Cruz maakte dankbaar gebruik van deze voorkeurspositie. ‘Wij winnen nu omdat we de Republikeinse partij samenbrengen. En samen zullen we ook van Hillary Clinton winnen,’ zei de senator van Texas in zijn overwinningsspeech.
Trump bracht zichzelf de afgelopen weken in de problemen door zijn uitspraken over de abortuswetgeving. Ook werd zijn campagnemanager vorige week gearresteerd in verband met een aanvaring met een verslaggever van de conservatieve website Breitbart.
Momentum
In de strijd voor de Democratische nominatie won Sanders van koploper Clinton. De socialist bezorgt Clinton de laatste tijd alleen maar hoofdpijn. Hoewel de voormalige minister van Buitenlandse Zaken in zes van de laatste zeven staten van Sanders verloor, heeft ze nog steeds een grote voorsprong.
Boek: Einddoel Witte Huis – Hoe de Amerikanen hun president kiezen van Koen Petersen
Sanders heeft zijn overwinning in Wisconsin vooral te danken aan zijn populariteit onder de blanke, progressieve bevolking. Maar Sanders zag in zijn zege ook het bewijs van het ‘momentum’ waarin zijn campagne zich bevindt.
Zowel de Republikeinse en de Democratische kandidaten richten hun blik nu op New York, waar de voorverkiezingen over twee weken worden gehouden. Ook daarover blaakt Sanders van zelfvertrouwen. ‘Zeg het niet tegen Clinton, want ze wordt een beetje zenuwachtig, maar ik geloof erin dat we een uitstekende kans hebben om te winnen in New York.’