Had Abdeslam het gemunt op Duitse kerncentrale vlakbij Nederland?

De dreiging in België voor een aanslag op een kerncentrale heerst al langer - Foto: EPA / AFP

In het Molenbeekse appartement waar terrorist Salah Abdeslam zich schuilhield, zijn documenten gevonden over een eerder ontmantelde kerncentrale in het Duitse Jülich, dat nu als nucleair onderzoekscentrum wordt gebruikt. Ook zijn er foto’s aangetroffen van directeur Wolfgang Marquardt.

Het pand in Jülich – zo’n twintig kilometer ten oosten van het Limburgse Heerlen – staat bekend als een van de belangrijkste onderzoekscentra binnen Europa, waar drie kernreactoren staan die enkel nog worden ingezet voor het uitvoeren van experimenten. Ook wordt er kernafval opgeslagen. De Duitse veiligheidsdiensten nemen de zaak zeer serieus.

België

In België heerst al langer de angst voor een aanslag op een kerncentrale. Na het bloedbad in Parijs in november werden bij een huiszoeking beelden gevonden waarop te zien was hoe Ibrahim en Khalid El Bakroaui een van de topmannen uit de Belgische nucleaire sector aan het bespioneren waren.

De dreiging in België is groot omdat het land te maken heeft met vele veiligheidsproblemen rond kerncentrales. Het land heeft twee kerncentrales: in Doel en Tihange. Laatstgenoemde werd na de aanslagen in Brussel als mogelijk terreurdoelwit omschreven. In Tihange werden direct veiligheidsmaatregelen getroffen na de ontwikkelingen in de Belgische hoofdstad.

Ook de andere kerncentrale heeft een verband met terrorisme.  Volgens The New York Times namen twee medewerkers van de kerncentrale in Doel in 2012 ontslag om zich aan te sluiten bij IS in Syrië. Een van hen is inmiddels gedood, maar de andere jihadist werd onlangs vrijgelaten uit de gevangenis.

Abaaoud

Syp Wynia: Het verband tussen olie, integratie, migratie en terreur

De twee medewerkers waren samen met andere Belgische terroristen gerekruteerd door Abdelhamid Abaaoud. Hij was de architect van de aanslagen in Parijs, waarbij ook Abdeslam betrokken was.

Andere terroristen die behoorden tot het Parijse netwerk, sloegen een paar maanden later opnieuw toe in Brussel, vlak nadat Abdeslam was opgepakt. Hij lijkt een van de verbindende factoren tussen de twee netwerken, al ontkent zijn advocaat dat.

Dreiging

Er zijn inmiddels steeds meer aanwijzingen dat de moslimextremisten het niet alleen op het openbare leven in West-Europa hebben gemunt, maar ook plannen smeden voor een aanslag op een kerncentrale. Ook worden terroristen steeds behendiger met het gebruik van TATP – een uiterst gevaarlijke springstof.

Lees ookAmerikanen: Europa kan terreurdreiging IS niet aan.

De Amerikaanse parlementscommissie van Binnenlandse Veiligheid meldde woensdag dat de Europese Unie de huidige terreurdreiging niet aankan. ‘De dreiging in Europa is zo groot, dat we nu waarschijnlijk alleen het topje van de jihadistische ijsberg in Europa zien,’ zei afgevaardigde Michael McPaul.