Elizabeth Warren: Wie is grote kanshebber van de Democraten?

Elizabeth Warren bij een campagnebijeenkomst. Foto: EPA

De democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren zit al weken in de lift in de peilingen. Zo is de Democraat uitgegroeid tot een van de grote van de kanshebbers; in sommige staten ligt ze zelfs voor op topfavoriet en voormalig vice-president Joe Biden. Wat is de sterke kant van de senator uit Massachusetts en waar liggen haar kwetsbaarheden?

Een campagne van selfies

Het grootste evenement van haar campagne had Elizabeth Warren vorige maand in New York. Daar kwamen meer dan 20.000 bezoekers op af. Warren houdt geregeld grote bijeenkomsten, maar niet eerder was de toeloop zo groot. Na afloop duurde het nog vier uur voor de laatste supporter van Warren een selfie met de kandidate had gemaakt.

De rally’s en de bijbehorende selfies zijn cruciaal voor Warrens campagne. De selfies dienen namelijk als gratis reclamemateriaal. Ze worden op sociale media als Facebook en Instagram gretig gedeeld door fans en zo bereikt de campagne meer mensen dan via advertenties – die ook nog eens miljoenen dollars kosten.

Toch zegt de kandidaat dat dat slechts een leuke bijvangst is. Warren wil haar supporters een kans geven iets tegen haar te zeggen, zo blijft zij naar eigen zeggen op de hoogte van wat er leeft bij haar aanhang.

‘Warren heeft er een plan voor’

Warren positioneert zich als zeer linkse Democraat. Het lanceren van plannen is een kenmerk van haar campagne. Het is zelfs een van haar belangrijkste slogans: ‘Warren heeft er een plan voor’.

Het populairste plan bij haar publiek is Warrens voornemen om 2 procent belasting te heffen op particuliere vermogens boven de 50 miljoen dollar. Voor families met een vermogen van 1 miljard dollar komt daar nog 1 procent bij. De belasting komt boven op de overige belastingen op bijvoorbeeld het inkomen.

Volgens twee onderzoekers die het plan hebben ontwikkeld, zouden zo’n zeventigduizend Amerikaanse families met de extra belasting te maken krijgen. Naar schatting zou de overheid zo elk jaar 260 miljard dollar extra in het laatje moeten krijgen.

Maar Warren heeft meer plannen. Zo wil ze grote techbedrijven als Facebook, Google en Apple opbreken zodat er meer concurrentie komt. Ook wil ze de studieschuld van 42 miljoen Amerikanen kwijtschelden en publieke onderwijsinstellingen gratis maken.

Op haar campagnewebsite staan in totaal 45 uitgebreide plannen die volgens Warren Amerika moeten hervormen om zo ‘de macht van grote bedrijven en corrupte politici te breken’.

Het wapen van Trump: Pochahontas

Wil Warren haar plannen gaan uitvoeren als president, dan moet ze eerst langs president Donald Trump. Warren ziet Trump als een corrupte politicus die vanuit een bevoorrechte positie zich het presidentschap in heeft gemanoeuvreerd. Trump hekelt op zijn beurt Warrens plannen als wijsneuzerij en ziet haar als een uiterst linkse politica die Amerika socialistisch wil maken.

Trump en Warren ruziën al langer met elkaar. Hij dacht haar zelfs al onschadelijk te hebben gemaakt met de bijnaam ‘Pochahontas’. Trump verwijst daarmee naar Warrens zwakste punt: haar valse bewering dat zij van inheemse/indiaanse afkomst is.

Ook de Democratische presidentskandidaat Pete Buttigieg gooit hoge ogen, meer over hem hier

Eind 2018 deed Warren een DNA-test om te bewijzen dat zij afstamt van de Cherokee, een grote indianengemeenschap in de Verenigde Staten. Uit de test bleek dat Warrens wortels minstens zes tot tien generaties zouden teruggaan. Volgens de Senator bewees de test dat zij verbonden is met de inheemse bevolking, maar vertegenwoordigers van inheemse gemeenschappen namen afstand van de test en zagen het als politieke stunt.

De inheems Amerikaanse bevolking wordt als speciale minderheid gezien in Amerika. Toen Warren in de jaren negentig docent was aan de Rechtenfaculteit van de universiteit van Harvard gebruikte het bestuur haar afkomst als ‘Inheemse Amerikaan’ om aan te tonen dat de faculteit divers was.

Warren had zichzelf echter geregistreerd zonder enig bewijs van haar inheemse afkomst. Volgens haar is het de enige keer dat ze zich hiermee affilieerde. Inmiddels heeft Warren aan de inheemse bevolking haar excuses aangeboden.

Dreigende flop van impeachment

Na verschijning van het onderzoek door speciaal aanklager Robert Mueller riep Elizabeth Warren al om het impeachment van president Trump. Daarmee liep ze voor de rest van de Democraten uit.

Nu het onderzoek naar de mogelijke afzetting van Trump begint, kan dat ook een risico voor Warren betekenen. Als het onderzoek naar de president flopt of niks substantieels boven tafel krijgt, zal dat ook zijn weerslag hebben op Warren.

Daarnaast kan het onderzoek naar Trump veel aandacht van de media en het publiek eisen. Warren loopt dat dan mis. Amerikaanse media verplaatsen hun aandacht van de Democratische voorverkiezingen naar het mogelijke impeachment van de president.

Media-aandacht is een van de belangrijkste onderdelen voor een politieke campagne. Trump kreeg tijdens de Republikeinse voorverkiezingen in 2015 en begin 2016 zoveel media-aandacht dat het naar schatting zo’n 2 miljard dollar zou kosten om diezelfde aandacht in zendtijd op televisiestations te kopen.

Warren lijkt zich van dit risico bewust. Recentelijk maakte ze bekend haar eerste tv-reclames uit te laten zenden in de vier Amerikaanse staten die als eerste de Democratische voorverkiezing organiseren.