De chaotische laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog vormen het decor voor Het verloren transport.
Het kleine verhaal om het grote te illustreren. Dat is de inzet van de nieuwe Nederlandse oorlogsfilm Het verloren transport, deels gebaseerd op historische feiten. Vanuit concentratiekamp Bergen-Belsen vertrekken vlak voor de val van Berlijn drie deportatietreinen met zo’n 6.800 Joden. Het nazi-regime ziet in hen mogelijk ‘ruilmateriaal’ om Duitse krijgsgevangenen van de geallieerden terug te krijgen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Anders dan in de vernietigingskampen zijn deze Joodse gevangenen naar omstandigheden redelijk gevoed, en ook dragen ze burgerkleren. Ze dienen als rookgordijn voor de buitenwereld – zo van: wij Duitsers houden ons aan de afspraken uit de Geneefse Conventie. Niets is minder waar, maar zoveel bleek pas later.
In die derde trein vinden we het Nederlandse stel Simone en Isaac terug. Zij heeft nog energie, hij is er slecht aan toe. Ongewis over hun lot merken ze tot hun verbazing dat de trein tot stilstand komt. De Duitse bewakers slaan op de vlucht uit angst voor het naderende Russische leger.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen