Verzekeraars beknibbelen op palliatieve zorg

Bezuinigingen_verpleegkundige_zorg_hospices

Vanaf 2025 bezuinigen zorgverzekeraars op verpleegkundige zorg in hospices, waardoor vrijwilligers nóg zwaarder worden belast – een onhoudbare situatie die nu pijnlijk zichtbaar wordt, schrijft Bram Hahn.

Om de financiën op orde te houden, kunnen zorgverzekeraars twee dingen doen. Ze kunnen de premie verhogen, wat elk jaar gebeurt en flink in het oog springt. Minder zichtbaar kunnen ze kosten besparen, door te beknibbelen op het type zorg en het aantal uren dat ze vergoeden.

Zelf speuren naar aanpassingen in je zorgpakket

Naar dergelijke wijzigingen moet een verzekerde meestal zelf speuren. Verzekeraars melden wel dat pakketten worden aangepast, maar doen dat zelden zodanig dat je de verschillen met voorgaande jaren duidelijk ziet. Deze onduidelijkheid maakt de bezuinigingen verpleegkundige zorg hospices extra zorgwekkend.

In de praktijk komt de verzekerde er dan ook meestal pas achter wat is veranderd als er nood is. Of als iemand zit op te letten, zoals de landelijke koepel voor organisaties in de palliatieve terminale zorg door vrijwilligers (VPTZ) deed.

Bezuinigingen verpleegkundige zorg hospices

De vereniging inventariseerde bij zogeheten bijna-thuis-huizen hoe de vergoedingen in 2025 uitpakken en schrok van de bevindingen. In hospices leveren vrijwilligers een groot deel van de zorg aan patiënten in de laatste levensfase. De bezuinigingen zullen veel te veel van zulke vrijwillige inzet nodig maken, waardoor de situatie onhoudbaar wordt.

Thuiszorgorganisaties bieden de verpleegkundige en verzorgende zorg. Maar verzekeraars zijn van plan in 2025 het aantal uren dat een thuiszorgorganisatie kan inzetten terug te schroeven. Terwijl hospicezorg al voor een groot deel wordt gedragen door de in totaal zo’n 14.000 vrijwilligers. Nog meer taken en verantwoordelijkheden op hun schouders leggen, is onverantwoord. Bezuinigingen verpleegkundige zorg hospices dreigen het draagvlak voor palliatieve zorg verder te ondermijnen.

Terecht benadrukte PVV-staatssecretaris voor Langdurige Zorg Vicky Maeijer (die zelf vrijwilliger was in een hospice) in de Tweede Kamer het belang van pal­liatieve zorg. Ze uitte haar zorgen over de impact van bezuinigingen verpleegkundige zorg hospices. Hopelijk zien ook zorgverzekeraars dit gevaar tijdig in.