Het is een van de pijnpunten bij de belastingheffing op vermogen: belasting betalen over bezit dat kort na de peildatum opeens veel minder waard is. De Hoge Raad heeft vrijdag, bij uitzondering, geoordeeld dat de fiscus dan geen belasting mag heffen. Het ging om een man die bijna 3 ton verloor door de onteigening van SNS Reaal.
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.
De oude man investeert begin 2013 bijna 291.000 euro in SNS Reaal, maar die aandelen worden nog geen dag later (1 februari) onteigend door het ministerie van Financiën.
Het is op dit moment nog steeds onduidelijk of de aandeelhouders van SNS Reaal een schadevergoeding krijgen. Vaststaat echter wel dat de man vermogensheffing moest betalen, omdat zijn vermogen op 1 januari 2013 nog ruim 275.000 euro bedroeg.
Strijdigheid met het EVRM door buitensporige last
Het Hof Arnhem-Leeuwarden vond het niet kunnen dat de oude man voor een volledig jaar box 3-heffing moest betalen. Daarom hield het Hof alleen rekening met het fictieve rendement over één maand. De fictieve inkomsten uit vermogen werden verlaagd van 10.431 euro naar 869 euro.
Volgens het Hof was de box 3-heffing op zich niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), maar werd de man enorm benadeeld door de vermogensheffing. Hierdoor was de box 3-heffing voor hem een verboden ‘individuele en buitensporige last’, en moest die worden gecorrigeerd.
Om te kunnen spreken van een ‘individuele en buitensporige last’ zijn de persoonlijke omstandigheden van de man beslissend.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen