Het remain-kamp in Groot-Brittannië heeft de afgelopen weken verschillende onderzoeken gepubliceerd over de dramatische gevolgen van een ‘Brexit’. Maar als de Britten de EU verlaten, heeft dit ook een groot effect op Europese landen.
Nederland, Ierland en België zullen het zwaarste worden getroffen als Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU) stapt, vooral omdat Nederland en België ‘belangrijke Europese handelshubs zijn’, volgens Franse kredietverzekeraar Euler Hermes.
Impact
Syp Wynia: waarom een ‘Brexit’ dramatisch zou zijn voor Nederland
‘Door hun hoge blootstelling aan de Britse markt is de impact hier extra groot,’ zegt Johan Geeroms, een risicobeheerder van Euler Hermes. ‘Vooral de chemie, agri-food en elektronica krijgen een flinke tik.’
Een Brexit zal vooral economisch gezien gevolgen hebben voor ons land. Zo is Groot-Brittannië een van de belangrijkste handelspartners van Nederland, en de grootste investeerder na de Verenigde Staten.
Zelfs bij Brits ‘nee’ is Brexit nog ver weg
Volgens de Engelse centrale bank zou een Brexit zelfs kunnen leiden tot een recessie in Groot-Brittannië. Het Internationale Monetair Fonds beweert dat een Brexit financieel gezien desastreus zou zijn voor zowel Groot-Brittannië als de rest van de wereld.
Gelijkgezind
Naast de economische gevolgen, zal een Brexit politiek gezien ook een hoop veranderen. Zowel de EU als Groot-Brittannië zullen als minder machtig worden beschouwd als de Britten hun lidmaatschap opzeggen. Een Brexit zal ook een domino-effect teweeg brengen en er eventueel voor zorgen dat meer landen een referendum houden over het EU-lidmaatschap.
De Britten mogen op 23 juni stemmen of ze hun EU-lidmaatschap willen behouden. Als zij ervoor kiezen de EU te verlaten, verliest Nederland een belangrijke bondgenoot in Brussel. Nederland en Groot-Brittannië zijn namelijk ‘zeer gelijkgezind’ over belangrijke onderwerpen als immigratie en ontwikkelingssamenwerking.