Komt het tot een Brexit en onrust? Dan grijpt de ECB in

Tegenstanders van een Brexit laten zich horen - bron:EPA

Als de Britse kiezer op 23 juni besluit om voor een vertrek uit de EU te stemmen, dan zal de Europese Centrale Bank (ECB) er alles aan doen om de marktonrust die dan ontstaat, de kop in te drukken.

Maar om wat voor maatregelen het precies gaat bij zo’n Brexit, wilde ECB-bestuurslid François Villeroy de Galhau dit weekeinde niet zeggen.

Bedrijfsleven

Hij was aanwezig op een economische conferentie in Italië, waar hij zijn uitspraken deed. De Britten stemmen later deze maand in een referendum over hun toekomst in de EU. Een vertrek zal waarschijnlijk voor veel onrust op de financiële markten zorgen.

Ook uit het bedrijfsleven klinkt de ene na de andere waarschuwing. Emirates-topman Tim Clark vreest bijvoorbeeld voor een vrije val van de euro, en voor instabiliteit in de regio. Europa zal volgens hem ‘geschokt en verbijsterd’ achterblijven na een Brits vertrek uit de Unie. ‘Ik hoop dat dit niet gaat gebeuren,’ sprak hij in de Ierse hoofdstad Dublin.

Race

ECB-president Mario Draghi zei donderdag al dat de Britse stemming en de bijkomende onzekerheid een bedreiging vormen voor de economische groei in de eurozone. Draghi zei in dat verband dat de ECB voorbereid is op alle scenario’s, maar dat de Britten er volgens de centrale bank goed aan doen binnen de EU te blijven. Er lijkt zich een een nek-aan-nekrace te ontvouwen.

De voor- en tegenstanders van een Brexit ontlopen elkaar in de polls maar weinig. Het pro-Brexit-kamp heeft volgens een peiling, die is uitgevoerd door de Britse krant The Observer, een lichte voorsprong genomen van drie punten. 43 procent is voor een vertrek, tegenover 40 procent die in de Unie wil blijven. 17 procent heeft dus nog geen idee. Deze zwevende kiezers geven vermoedelijk de doorslag op 23 juni.