Wolfgang Schäuble is vleiend over Griekse prestaties

Schäuble was vaak het mikpunt van protesten in Griekenland - bron:AFP

De Grieken zullen binnenkort weer op eigen benen staan. Er is intussen voldaan aan de meeste hervormingen die werden geëist door de internationale geldschieters.

Het in een schuldencrisis verkerende Griekenland is bezig om het vertrouwen van de markten beetje bij beetje terug te winnen, zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vandaag volgens bijvoorbeeld de Griekse krant Ekathimerini.

Hardliner

Hij is vooral complimenteus over de verlaging van de arbeidskosten met 12 procent. Maar Schäuble, die zich tijdens de hoogtijdagen van de Griekse crisis een ware hardliner toonde, blijft erbij dat verdere hervormingen noodzakelijk zijn, én dat de enorme schuldenberg van het land door Athene moet worden terugbetaald. De door de Grieken zo gewenste schuldenverlichting zit er wat hem betreft nog altijd niet in – al is hij wel bereid te onderzoeken hoe de last kan worden verminderd.

De begrotingscommissie in de  Bondsdag – de Duitse Tweede Kamer is vandaag overstag gegaan met de volgende tranche aan hulpgelden. De bezwaren tegen het nieuwe pakket – zo’n 10, 3 miljard euro, zijn weggenomen. CDU-woordvoerder Eckhardt Rehberg zegt dat de Grieken weliswaar aan 52 van de 56 voorwaarden hebben voldaan, maar dat structurele hervormingen nog altijd broodnodig zijn om het land toekomstbestendig te maken.

Voorbode

Schäuble liet zich heel wat dreigender uit over Groot-Brittannië, dat tijdens het referendum op 23 juni zomaar eens voor een Brexit zou kunnen kiezen. De Britten moeten bij een dergelijke beslissing niet denken dat zij opnieuw toegang krijgen tot de interne markt. ‘Eruit is eruit,’ waarschuwt hij.  De minister van Financiën is bang dat het Britse vertrek een voorbode kan zijn van soortgelijke referenda in andere lidstaten. Een van die landen waar een debat over uittrede kan worden aangezwengeld, is Nederland.

Wakkert een Brexit straks het Nexit-debat in Nederland aan? Lees meer over de verwachtingen >
2014-05-20 15:01:17 BRUSSEL - PVV-leider Geert Wilders knipt voor het Europees Parlement een ster uit de Europese vlag. Met deze daad in Brussel benadrukte Wilders, in aanloop naar de aanstaande verkiezingen, de anti-Europese houding van zijn partij. ANP MARTIJN BEEKMAN

Een kleine 40 procent van de Nederlandse stemgerechtigden wil een referendum over het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie volgens de peiling, waarover het FD deze week schreef. Maar als zo’n volksraadpleging op dit moment zou worden gehouden, kiest een ruime meerderheid ervoor om toch in de Unie te blijven. De meerderheid van de Nederlandse kiezers zou namelijk een ‘bescheiden tot sterke’ voorstander van de EU zijn.