Waarom puffende Russische economie snakt naar einde EU-sancties

Een voorbijganger geeft geld aan een bedelaar in Sint Petersburg. Foto: EPA

Flink lagere lonen en een nieuwe terugval in de handel: de Russische bevolking heeft het economisch zwaar. Een einde aan de EU-sancties tegen Rusland wordt steeds belangrijker voor het regime van Vladimir Poetin, al is hij de laatste die dat openlijk wil toegeven.

Consumentenbestedingen namen afgelopen maand met 6,1 procent af in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De totale waarde van de handel kwam daardoor 31 miljard euro lager uit. Dat maakte het Russische federale bureau van de statistiek maandag bekend.

Minder salaris
De lonen van de Russen nemen dan ook al maanden achtereen af. Het reële inkomen, gecorrigeerd voor (de hoge) inflatie, daalde in mei maar liefst met 11,5 procent ten opzichte van de maand ervoor. De Wereldbank waarschuwt voor een snelle toename in het aantal Russen dat onder de armoedegrens uitkomt.

olie
De olieprijs steeg de afgelopen maanden weer, maar staat nog altijd veel lager dan in 2014. Bron: Nasdaq

Vorig jaar kromp de Russische economie met 3,7 procent, economen verwachten dat die krimp dit jaar iets zal afnemen. Maar zelfs als de economische situatie in het tweede half jaar verbetert, zal dat herstel ‘extreem zwak’ zijn, voorspelt econoom Liza Ermolenko tegen Economic Times.

 

Er zijn verschillende redenen voor de voortdurende economische problemen in Rusland. Vooral de lage olieprijs zorgt voor hoofdbrekens, want daardoor lopen de Russen vele miljarden euro’s in inkomsten mis. Rusland is een van de grootste olie-exporteurs ter wereld, en olie- en gasverkopen bedragen maar liefst 70 procent van de totale export.

Lees ook: De minitop van Poetin: tijd voor toenadering met EU?2015-06-10 13:33:30 Russian President Vladimir Putin (L) shakes hands with Italian Prime Minister Matteo Renzi at the end of their press conference following a meeting and a visit at the Expo Milano 2015, the universal exhibition, on June 10, 2015 in Milan. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN

Einde sancties
Ook de sancties van de Europese Unie, ingesteld na de Russische inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne, raken de economie hard. De sancties beperken vooral het kapitaalverkeer tussen de twee blokken en verbieden de export van onder meer defensiegoederen. Het is daardoor voor Moskou extra moeilijk om de begroting rond te krijgen; onlangs kondigde het land een nieuwe reeks bezuinigingen aan.

De Russische president Vladimir Poetin houdt vol dat zijn land amper last heeft van de sancties en dat de toekomst er rooskleurig uitziet. Toch lijkt hij achter de schermen wel bezig om EU-leiders te overtuigen te stoppen met de maatregelen.

Afgelopen week kwamen onder meer de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de Italiaanse premier Matteo Renzi langs in Sint-Petersburg. Binnenkort maakt de EU bekend of de sancties tegen Rusland zullen worden verlengd. Dat deed ‘Brussel’ vorige week al voor sancties gericht op de Krim.