Duitsland heeft een groot tekort aan arbeidskrachten, maar migranten komen niet aan een baan. Volgens de minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel is dat de schuld van grote bedrijven, maar uit cijfers blijkt ook dat de migranten niet zo hoogopgeleid zijn als bedrijven eerst werd voorgehouden.
Ruim een kwart van de migranten die in 2015 naar Duitsland kwamen, heeft alleen een basisschooldiploma. Van de resterende migranten heeft maar een zeer klein deel een beroeps- of academische opleiding gevolgd en afgerond. Dat meldt het FD. Ook de taalbarrière en de inburgering vertragen het proces: over vijf jaar heeft naar verwachting pas de helft van de migranten een baan.
Rooskleuriger beeld over de opleidingen van migranten
Hoewel het beeld dat het Duitse bedrijfsleven van de migranten kreeg, onder Merkels ‘wir schaffen das’-beleid, een stuk rooskleurig was dan de realiteit, wijst de Sociaaldemocratische Partij van Gabriel de bedrijven aan als boosdoener, aldus het FD. Uit een enquête van de regionale krant Frankfurter Allgemeine blijkt dat bij de grootste beursgenoteerde bedrijven in Duitsland maar zo’n 55 migranten zijn aangenomen.
Toch wist de Duitse Kamer van Koophandel in december al dat het gebrek aan hoogopgeleide migranten het ‘kernprobleem’ was voor de arbeidsmarkt. De overheid lanceerde eind vorig jaar, onder meer naar aanleiding van die gegevens een integratieprogramma voor de arbeidsmarkt. De migranten moesten aan de slag, en een oplossing bieden voor het gapende gat in de markt. Dat ging echter moeizamer dan verwacht.
In West-Europa arbeidsmarkt onder druk
Waarom migranten in Zweden amper aan een baan komen
Sinds de migratiecrisis in 2015 en ook na de EU-deal met Turkije, zorgen laagopgeleide migranten voor financiële druk in Europese landen. Zo stuurde Turkije alleen maar laagopgeleide Syriërs naar West-Europa. Als een Syrische migrant wel een diploma heeft, is deze vaak veel lager ingeschaald en soms niet eens erkend.
Niet alleen in Duitsland, maar ook in landen als Zweden en Nederland veroorzaakt massamigratie problemen op de arbeidsmarkt. Uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek blijkt dat mede door de instroom van migranten het aantal bijstandtrekkers fors is toegenomen. In 2015 kwamen er achttienduizend bijstandsgerechtigden bij.
In januari sloeg het Centraal Planbureau al alarm over het effect van migranten op de arbeidsmarkt. Bijna een derde van asielzoekers heeft na vijftien jaar in Nederland nog steeds geen voltijdbaan.