Na nivellerend kabinet willen SP en GroenLinks rijken nog meer belasten

Roemer en Klaver willen de belasting voor rijken verder verhogen. Foto: ANP

Het kabinet van VVD en PvdA heeft de ongelijkheid in Nederland enkel vergroot, menen GroenLinks en SP. Hun oplossing: nog meer belastingvoordelen bij hoge inkomens weghalen, juist wat dit kabinet al veelvuldig deed.

‘Gewoon eerlijk delen,’ noemt SP-leider Emile Roemer het plan om de belastingschijven zo aan te passen, dat rijke Nederlanders weer sneller in het hoogste belastingtarief van 52 procent terechtkomen. Iedereen met een inkomen van 57.000 euro en meer moet gaan inleveren.

‘Dat levert 2,5 miljard euro op, die we gaan besteden aan belastingvoordelen voor mensen met lage inkomens,’ aldus Roemer tegen de NOS. In de praktijk moeten die mensen er met 500 euro op vooruit gaan.

Openlijke provocatie richting PvdA
Het plan komt van Roemer en GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver, die beweert dat door kabinet-Rutte de hoge inkomens de afgelopen jaren er hard op vooruit zijn gegaan. Klaver en Roemer gaan hun plan tijdens de Algemene Beschouwingen voorstellen, direct na Prinsjesdag.

De twee kijken vooral naar de PvdA voor steun, een duidelijke poging om de socialisten te provoceren. ‘PvdA zegt wel voor eerlijk delen te zijn, maar ik heb niets aan mooie praatjes,’ aldus Roemer.

Kabinet-Rutte pakte rijken al verscheidene keren
De oproep en beredenering van de twee linkse politici is opvallend, want de regering van VVD en PvdA greep de afgelopen jaren juist veelvuldig in om de inkomensverschillen te verkleinen. Dat deden ze niet door het top belastingpercentage te verhogen, maar door allerlei voordelen voor hogere inkomens te laten vervallen.

Zo werd onder meer de hypotheekrenteaftrek beperkt, kunnen werkenden nog maar tot een bruto jaarinkomen van 100.000 euro pensioen opbouwen en viel de heffingskorting voor hoge inkomens weg.

ECO uw geld_26

Nederland behoort al tot de meest gelijke landen op aarde, en in vergelijking met landen om ons heen telt Nederland ook weinig topinkomens. Hoge inkomens betalen al een buitengewoon groot deel van de inkomstenbelasting. De 30 procent meest verdienende Nederlanders nam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2014 ruim 81 procent daarvan voor hun rekening, ruim 38 miljard euro.